Alonso-Cuevillas: 'Mai no havia vist tantes distorsions en dret com en aquest últim any'

L'advocat de Puigdemont preveu que el judici de l'1-O comenci el 5 de febrer


  • Comparteix:

Alonso-Cuevillas ha fet una xerrada al Casal Torreblanca / Foto: Cugat.cat

Alonso-Cuevillas ha fet una xerrada al Casal Torreblanca / Foto: Cugat.cat

L'advocat de Carles Puigdemont i catedràtic en dret processal, Jaume Alonso-Cuevillas, explica que en 35 anys com a professor 'mai no havia vist tantes distorsions en dret com en aquest darrer any'. Alonso-Cuevillas, que aquest dimecres ha visitat el Casal Torreblanca convidat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per oferir una xerrada sobre el judici de l'1-O, ha detallat que treballen amb la previsió que la comtesa judicial comenci el 5 de febrer i que la sentència arribi a l'estiu. En una entrevista a Cugat.cat, el també advocat de Clara Ponsatí ha dit que la santcugatenca 'es troba bé' i ha explicat que diumenge va visitar Puigdemont i que també 'es troba més fort que mai'. L'advocat també ha avançat que no descarta ser eurodiputat si li ho proposen.

ESCOLTA-HO

A la xerrada, que ha fet petita la sala del Casal Torreblanca amb més de 150 assistents, l'especialista en dret processal també ha explicat que creu que 'el judici s'anirà endurint amb el temps, tot i que començaran sent persones educades pels observadors internacionals'. També ha explicat que preveu que la causa no arribi al Tribunal Europeu dels Drets Humans fins d'aquí a set anys i veu en les eleccions europees i municipals d'enguany 'una oportunitat per explicar a Europa què està passant'.

Com serà el judici?
Des del punt de vista formal serà impecable, intentaran fer veure que mantenen totes les formalitats. El cert, però, és que serà la culminació d'un judici que és clarament polític ja que els fet que s'estan jutjant són fets que no són constitutius de delicte.

Quan es farà?
La previsió amb la que treballem és que comenci el 5 de febrer i que l'intentaran acabar abans de Setmana Santa perquè no coincideixin amb les eleccions municipals i europees del maig. La sentència crec que serà cap al juliol.

El judici serà una arma política electoralment?
És evident que tots els demòcrates estan indignats amb aquesta qüestió. Aquest dimarts mateix assistíem a la detenció de l'alcalde de Verges amb una estratègia orquestrada de repressió al darrere. Per tant, és evident que un judici polític tindrà una incidència política.

Entre els seus clients hi ha Clara Ponsatí, santcugatenca. Com es troba?
La Clara és una persona molt forta de caràcter i està fent allò que li agrada: ser professora d'universitat. Ella va tenir un pas per la política, però ara està bé també perquè està fent el que li agrada.

I Carles Puigdemont com està?
El president Puigdemont està més fort que mai. Vaig ser amb ell diumenge passat a Waterloo i el vaig trobar molt bé. Aquests pocs dies de Nadal que ha pogut tenir amb la família, ha carregat piles. Està fort i preparat per encarar aquest principi d'any que segur que vindrà amb moltes corves.

Justament, la defensa de l'expresident de l'ANC, Jordi Sánchez, i dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull demanarà que Puigdemont declari al judici com a testimoni. Ho veu possible? Com s'articularia?
Una opció podria ser una videoconferència. La normativa europea ho preveu. És una mesura que se segueix molt en l'àmbit judicial del continent i per tant no hi hauria d'haver cap inconvenient. A més, Puigdemont té moltes ganes de declarar i de poder donar la seva versió sobre els fets. Estem esperant que el tribunal ho accepti.

Creu que s'acceptarà?
Bé, tinc dubtes. Els meus coneixements de dret processal ja s'han vist que no serveixen per a res i que he d'anar amb una bola màgica per esbrinar que és el que farà un tribunal que es mou més per criteris estratègics que no pas jurídics. Mira, ja fa 35 anys que faig classes de dret processal a la Universitat de Barcelona, i aquest darrer any i mig ha superat totes les distorsions que coneixia fins ara.

I la Unió Europea quin paper hauria de jugar?
Els temps europeus són lents. Europa es construeix a base de petites sessions de sobirania. Per tant, la Unió Europea actua de manera subsidiaria, i una vegada s'esgoten els mecanismes interns. Per tant, triga a actuar. Crec que aquesta propera legislatura europea s'ha de fer feina i explicar encara més què està passant.

La última pregunta ja, el podríem veure com a eurodiputat?
Bé, se n'ha parlat, però encara no hi ha res en ferm. Però, si m'ho proposen i és una forma de defensar la causa i el país des d'una altra perspectiva, hi estaré disposat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.