Els pressupostos de 2019 prosperen gràcies al pacte entre el PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES

Els comptes s'han aprovat malgrat la 'desconfiança' de l'oposició en l'equip de govern


  • Comparteix:

Moment de la votació, amb els regidors del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES emetent el seu vot favorable / Foto: Cugat.cat

Moment de la votació, amb els regidors del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES emetent el seu vot favorable / Foto: Cugat.cat

Els pressupostos municipals per al 2019 comencen a rodar gràcies a l'acord entre el PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES i l'abstenció del regidor no adscrit Xavier Cortés. Es tracta d'un document que l'oposició veu amb reticències, tant per la desconfiança que l'equip de govern li doni compliment, com per la consideració que el pacte entre demòcrates i republicans respon a interessos electoralistes. El debat ha tingut lloc aquest divendres, ajornat des del desembre a causa de la falta de suports.

Un pacte qüestionat
Unes acusacions que tant el tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas, com el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor han refutat. Ambdós han apel·lat a la responsabilitat de tots els grups de dotar de pressupostos a la ciutat.

Malgrat la crida, el portaveu del PSC, Pere Soler, exsoci de govern amb el PDeCAT-Demòcrates, manté que l'entesa està pensada 'per a un futur proper', en relació a les eleccions municipals. Un punt de vista compartit pel regidor de Cs Sergio Blázquez, que ho veu tot plegat com un 'publireportatge a tres mesos vista de les eleccions'. El taronja, fins i tot, ha titllat de 'pagafantas' els republicans. Un qualificatiu que ha estat respost per Villaseñor: 'Som més de Priorat que de Fanta'.

També ha criticat el pacte el portaveu del PP, Álvaro Benejam: 'L'equip de govern ha pres la pitjor decisió', ha explicat. El popular ha lamentat que no s'hagin incorporat les esmenes que el seu grup havia presentat. Una consideració a la qual s'ha sumat ICV-EUiA i el PSC. El portaveu ecosocialista, Ramon Gutiérrez, considera que no hi ha prou confiança entre l'equip de govern i el seu partit: 'Ens demanen un salt de fe'.

Qui no ha entrat a valorar si hi ha o no una estratègia electoralista en l'acord pressupostari ha estat la CUP-PC. El regidor del grup, Ignasi Bea, però, manté el seu escepticisme: 'Tot això ja ho hem viscut. Correm el risc que la ciutadania vegi l'Ajuntament com una màquina de generar paper mullat', ha dit en relació als compromisos que, considera, ha incomplert l'equip de govern al llarg del mandat.

Crítiques al document
Els dubtes sobre si l'equip de govern complirà els seus compromisos també els han expressat la resta de grups. Des de Cs, Sergio Blázquez critica que hi ha projectes recollits al pressupost que 'ja tenien dotació i calendari' amb anterioritat. Ho ha exemplificat amb la cobertura de la piscina del Parc Central. Des d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez ha posat com a exemple mocions aprovades al ple que encara no s'han materialitzat, com l'encàrrec d'un estudi sobre la municipalització del servei d'aigua o l'elaboració d'un registre de bicicletes.

El portaveu socialista, Pere Soler, ha lamentat que els comptes són 'poc ambiciosos' en qüestions com l'habitatge. Un punt de vista compartit per la CUP-PC, que tot plegat ho veu com una 'oportunitat perduda'. En aquest sentit, ha discrepat el titular d'Economia de l'equip de govern. Brugarolas considera que 'mai no hi ha hagut tanta inversió' en matèria habitacional.

També s'han qualificat els pressupostos de 'continuïstes'. Ho ha fet el regidor no adscrit Dimitri Defranc, que considera que això no està justificat, ja que el 155 ja no afecta els comptes del país i, per tant, les circumstàncies són més favorables.

Consulta les accions pactades per temàtiques




















Carles Brugarolas

És important que hi hagi un pressupost perquè els projectes tirin endavant.

Ignasi Bea

Si volien arribar a un acord, l'equip de govern hauria d'haver treballat abans. S'han d'acostumar a parlar-ne abans.

Sergio Blázquez

És un pacte electoralista perquè la majoria de mesures ja estan aprovades i n'afegeix algunes que no tenen dotació.

Ferran Villaseñor

És un pacte que podia no haver estat. Podríem haver fet que l'equip de govern besés el terra, però això hauria estat una revenja. Hem preferit posar per davant la ciutadania.

Ramon Gutiérrez

No confiem en l'equip de govern. En els últims quatre anys han imcomplert mocions i acord. El pacte amb ERC-MES és un recull d'incompliments.

Pere Soler

No és un pressupost per a la ciutat, sinó pensat per a un possible futur, per posar la catifa a un possible acord entre els signants.

Álvaro Benejam

Creiem que s'ha de governar per a tothom. No s'ha d'incorporar als pressupostos subvencions a entitats polítiques.

Xavier Cortés

Hem estat crítics, però com que em vaig incorporar fa relativament poc i ara es clou una etapa. Hem entès que és normal que s'adrecessin a alguns partits.

Dimitri Defranc

Crec que el govern ha fet el seu treball i ha negociat amb qui ha pogut. No se'ls pot criticar per això.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.