El pacte entre JxCat i el PSC proclama Núria Marín presidenta de la Diputació de Barcelona


  • Comparteix:

El pacte entre el PSC i Junts per Catalunya dona la presidència de la Diputació de Barcelona a la socialista Núria Marín. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ha estat proclamada en segona votació amb 23 vots -16 del PSC i set de JxCat-, després de no haver assolit la majoria absoluta marcada en 26 suports. Així, es formalitza l'acord entre les dues formacions, malgrat els intents fins a última hora per part de JxCat i ERC per assolir un acord que donés la presidència de la Diputació a un partit independentista. La nova Diputació de Barcelona constituïda aquest dijous tindrà una única representant santcugatenca, l'exalcaldessa Carmela Fortuny.

Fortuny, regidora de Junts per Sant Cugat i ara diputada, ha promès el càrrec 'per imperatiu legal'. Ha posat al servei de la institució i dels 'presos polítics' la seva experiència del territori des de la proximitat, així com el seu compromís amb el mandat democràtic dels catalans.

Precisament Sant Cugat ha estat al centre de les negociacions per la presidència de la Diputació, després de la petició de Junts per Catalunya de revertir tots els pactes municipals amb el PSC a canvi de trencar també l'assolit a l'ens supramunicipal. ERC, però, ha optat per mantenir els acords i oferir la presidència de l'ens als postconvergents.

Tot i així, finalment la presidència ha quedat en mans del PSC gràcies a l'acord amb Junts per Catalunya. En el seu discurs d'investidura, la nova presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha reivindicat el diàleg. Marín ha assenyalat que 'el camí del diàleg' és el que cal seguir per 'tenir un horitzó compartit com a societat'. 'Si no, què hi fem, en política? La política significa, abans de res, acord i pacte', ha afegit la socialista, que ha estat investida amb els vots del PSC i de JxCat. Marín no s'ha referit al pacte, però ha parlat del municipalisme com a element unificador 'més enllà de les legítimes opcions polítiques i ideològiques'. 'Treballar plegats en allò que ens uneix és la millor manera de començar a apropar-nos en allò que ens separa', ha conclòs.

Pel que fa a la resta de candidats presentats al ple de constitució, el d'ERC, Dionís Guiteras, ha obtingut 17 vots, els dels diputats dels republicans i el de Tot per Terrassa, la candidata dels comuns, Laura Pérez, n'ha tingut cinc, el de Ciutadans, Salvador Tovar, quatre i el del PP, Xavier García Albiol, dos.

Manifestació a les portes de la Diputació
Coincidint amb el ple de constitució de la Diputació de Barcelona, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una concentració de rebuig al pacte entre Junts per Catalunya i el PSC. Un centenar de manifestants s'han aplegat davant la institució per reclamar el trencament de l'acord i rebutjar qualsevol pacte de formacions independentistes amb partits 'del 155'.

Imatge de la protesta convocada per l'ANC / Foto: ACN
AMPLIA'L Imatge de la protesta convocada per l'ANC / Foto: ACN


Els concentrats han exhibit estelades i pancartes contra l'article 155 de la Constitució, que identifiquen amb el PSC, i han increpat tot diputat que entrava a l'edifici de Can Serra, on s'ha celebrat el ple de constitució, fos del partit que fos. S'han sentit càntics contra ERC i el PDeCAT, crits reclamant la independència de Catalunya i proclames contra Marín.



Núria Marín

El millor servei que podem fer tots al nostre país és evitar que allò que ens separa ens impedeixi treballar plegats en allò que ens uneix. Aquesta és la meva convicció, reivindico el municipalisme com un dels espais comuns de tots nosaltres.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.