Entitats santcugatenques rebutgen la sentència del Tribunal Suprem que condemna Romeva

Els Gausacs, Free Romeva, l'Ateneu, ANC Sant Cugat i Òmnium Sant Cugat se sumen a la protesta i demanen 'amnistia'


  • Comparteix:

Una de les pancartes que els Gausacs han desplegat en els darrers mesos en suport a Raül Romeva / Foto: Cugat Mèdia

Una de les pancartes que els Gausacs han desplegat en els darrers mesos en suport a Raül Romeva / Foto: Cugat Mèdia

Els Castellers de Sant Cugat han manifestat, a través d'un comunitat, el seu rebuig a la sentència que el Tribunal Suprem ha emès aquest dilluns, que condemna el santcugatenc Raül Romeva, membre dels Gausacs, a 12 anys de presó per sedició. També rebutgen el fet que hagi estat en presó preventiva durant gairebé dos anys 'mentre no hi ha hagut una sentència ferma privant-los de llibertat, de poder estar amb les seves famílies i amics en el seu dia a dia així com en moments més delicats'. En el mateix sentit s'han manifestat des de la campanya Free Romeva, l'Ateneu Santcugatenc i els Diables de Sant Cugat, que expressen el seu 'rebuig i indignació' a la sentència. També ho han fet des de les delegacions locals de l'ANC i Òmnium.

Gausacs
Els Gausacs expressen el seu suport cap a tots els seus familiars i amics, 'en especial a la Diana, l'Elda i el Noah', dona i fills de Romeva, del qual diuen que és una 'persona molt estimada per tots nosaltres, sempre han rebut i seguiran rebent tot el nostre suport i escalf'. Els Castellers expliquen que 'com a colla castellera que creu fermament en els valors de la democràcia i de la llibertat d'expressió volem sumar-nos a les mobilitzacions i mostrar clarament el nostre rebuig a la sentència emesa i a favor del dret a decidir en un referèndum per l'autodeterminació'.

Els Castellers demanen tothom que estiguin atents als canals oficials de la colla, ja que se'ls notificaran quins seran els seus actes de rebuig a aquesta sentència. El primer, aquesta tarda davant l'Ajuntament, a partir de les vuit del vespre.


Free Romeva
Des de la campanya per demanar la llibertat de Raül Romeva, Free Romeva, han expressat el seu rebuig 'més enèrgic i absolut' a la sentència que ha dictat el Tribunal Suprem. En un comunicat enviat a la premsa, des de Free Romeva expliquen que entenen la sentència com a 'injusta' i que no s'ajusta als fets pels quals van ser jutjades les persones que han estat condemnades. La consideren 'absolutament desproporcionada' i demanen l'absolució de tots i cada un dels processats i processades. En aquest sentit, des de la campanya fan una crida a adherir-se a les mobilitzacions que es vagin convocant al llarg de les properes hores i dies.

El grup de suport avisa que fins que Romeva no surti de la presó, la campanya seguirà reclamant la seva llibertat i ho faran posant èmfasi en àmbits 'en els que ell ha treballat durant tants anys com són la cultura de la pau, la defensa dels drets humans, els drets de les dones, el medi ambient, la memòria històrica i la propagació dels valors de l'esport'.


L'Ateneu
L'entitat santcugatenca ha transmès a través d'un comunicat 'indignació i rebuig' davant la resolució del Tribunal Suprem. El text també exigeix l''alliberament dels presos polítics'. L'Ateneu denuncia la 'judicialització de la política', les conseqüències 'greus' sobre els drets polítics de la ciutadania i sobre la normalitat política a Catalunya, així com els 'efectes per a l'autogovern de la Generalitat'. En el mateix comunicat, l'entitat s'uneix als col·lectius que demanen 'llibertat i amnistia'.

ANC
El coordinador de l'ANC de Sant Cugat, Xavier Palet, ha assegurat que la sentència és la 'crònica d'una mort anunciada' i que és la demostració definitiva que l'Estat espanyol és 'demofòbic i prevaricador' i que es tracta d'una 'declaració de guerra'. Palet ha afegit que aquesta condemna ratifica la impossibilitat de dialogar amb l'Estat i ha aventurat mobilitzacions durant els propers dies, tot i que assenyala que no en té 'informació'. Palet ha precisat, també, que les mobilitzacions hauran de ser 'permanents'.



Òmnium
El president d'Òmnium a la ciutat, Lluís Bonet, ha remarcat, especialment, la 'solidaritat' amb les persones empresonades i ha assegurat que la sentència és un 'atac' a la llibertat d'expressió. També ha destacat que s'ha jutjat tant a polítics com a 'líders socials' en dues situacions que ha diferenciat. Pel que fa a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segons Bonet, s'han vulnerat 'drets fonamentals', com el de reunió i manifestació, mentre que els polítics van seguir només els programes que van ser 'votats democràticament'. El president d'Òmnium Sant Cugat ha assegurat que la situació és 'una pena' tant per a Catalunya com per a Espanya i que aquesta sentència pot 'fixar jurisprudència' per a futures manifestacions.



Sant Cugat Futbol Club
El Sant Cugat Futbol Club ha expressat, a través del seu perfil de Twitter, que sempre s'ha manifestat a favor de la llibertat d'expressió i del dret a decidir. El club santcugatenc ha expressat el seu rebuig a la sentència perquè considera que 'la judicialització d'aquest conflicte no ajudarà a resoldre aquesta situació'. L'entitat vermell-i-negra suspèn l'activitat esportiva per aquest dilluns.


Patí Hoquei Club Sant Cugat

El Patí Hoquei Club Sant Cugat ha emès un comunicat on reafirma 'el nostre compromís amb la democràcia, el diàleg i la llibertat d'expressió. Des de la junta directiva manifesten 'el rebuig a la sentència' feta pública avui. El club santcugatenc es solidaritza amb els presos i les seves famílies.


Diables de Sant Cugat
Els Diables han manifestat també el rebuig a la sentència a través de les xarxes socials. El comunicat de la colla remarca que '100 anys de presó no és mai la resposta a la necessitat de diàleg davant els desitjos d'independència'. Els Diables també se situen 'al costat' dels Castellers de Sant Cugat i manifesten el seu suport a Raül Romeva i a la seva família.



Esbart
L'entitat de cultura popular ha aturat tota l'activitat d'aquest dilluns en suport als condemnats. L'Esbart assegura que està compromès amb 'la democràcia i la llibertat' i ha expressat el seu suport a 'les preses i presos i les seves famílies'.


Geganters de Sant Cugat
Els Gegants també s'han sumat a la 'indignació' contra la sentència, que creuen 'injusta i desproporcionada'. Segons l'entitat, 'l'essència de la colla' està basada en 'la llibertat' i també s'afegeixen al suport a la família de Raül Romeva i a la resta de condemnats.


Olimpyc Floresta
L'Olimpyc Floresta també ha mostrat el seu desacord amb la sentència que segons l'entitat 'no resol el conflicte polític'. Amb un comunicat que ha compartit a les xarxes socials el club ha expressat el seu suport i solidaritat a les famílies i l'entorn dels presos amb un esment especial al santcugatenc Raül Romeva.


Grup Mediterrània
Des del Grup Mediterrània també han mostrat el seu rebuig a 'una sentència injusta i desproporcionada que han rebut els presos i preses polítiques' i han traslladat el seu suport als presos i preses i als seus familiars, especialment a Raül Romeva, vinculat amb el grup.


Qbasket Sant Cugat
El Qbasket s'ha sumat a les mostres de suport amb un missatge a les xarxes socials on defensen que 'la presó no és la solució'.


Entitat Sardanista de Sant Cugat
L'Entitat Sardanista de Sant Cugat s'ha sumat al comunicat de la Confederació Sardanista i s'adhereix a totes les accions de rebuig a 'tan intolerables sentències'.




Centro Popular Andaluz
El CPA ha evitat prendre un posicionament al respecte de la sentència, ja que és una entitat 'purament cultural'. En un comunicat, l'entitat lamenta que 'determinades situacions processals puguin perjudicar persones individuals, famílies o sentiments col·lectius'.

Xavier Palet

L'estat ara ens ha demostrat que és demofòbic i prevaricador. I que ens ha declarat la guerra, a nosaltres i al lliure pensament.

Lluís Bonet

És una pena, no només per Catalunya, sinó també per Espanya, amb qui volem tenir una relació excel·lent. Això és un problema per Espanya, perquè la sentència fixa jurisprudència per altres casos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.