Rebuig del ple a la criminalització de l'independentisme

La moció condemna la violència de qualsevol tipus i mostra suport a les manifestacions pacífiques


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una concentració en suport als detinguts / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una concentració en suport als detinguts / Foto: ACN

El ple municipal s'ha posicionat aquest dilluns en la defensa del sentit 'pacífic, cívic i democràtic' de l'independentisme català i contra la criminalització del moviment. Ho ha fet a través d'una moció de Junts per Sant Cugat que ha obtingut també el suport d'ERC-MES i la CUP-PC, mentre que el PSC s'ha abstingut. Cs, que ha presentat una moció de condemna del terrorisme i de rebuig a l'assetjament que viu la Guàrdia Civil per part de l'independentisme, hi ha votat en contra.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

En concret, el text aprovat, que es va presentar arran de la detenció de nou membres de CDR, defensa que l'independentisme no és terrorisme. També rebutja les irregularitats jurídiques i les vulneracions dels drets humans que s'hagin pogut donar en les detencions, impulsades per l'Audiència Nacional i executades per la Guàrdia Civil.

En aquest sentit, defensa el lliure exercici dels drets civils i polítics de tots els catalans, i reclama la fi de la repressió per les idees polítiques, així com reivindica que la lluita independentista només pot ser democràtica i pacífica. Per això, condemna qualsevol tipus de violència i manifesta el suport a les persones que es manifesten de forma pacífica i democràtica.

'Tothom ha de poder fer política en llibertat, sense coaccions i amenaces de cap tipus', ha reclamat la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny.

Junts per Sant Cugat ha comptat amb el suport d'ERC-MES i la CUP-PC, que tot i els matisos, han coincidit a defensar el moviment independentista i l'expressió d'aquest al carrer.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

En canvi, Cs s'ha quedat sol al plenari en la defensa d'una moció que reclamava el rebuig a la violència i el terrorisme com a mètodes en democràcia per assolir objectius polítics, així com a l'assetjament a la Guàrdia Civil per part de les forces independentistes. També condemnava l'actitud irresponsable d'alguns polítics que busquen 'la divisió, la radicalització i qüestionar les institucions de l'Estat'.

La regidora de Cs, Munia Fernández-Jordan, ha assegurat que 'des dels partits independentistes i l'esquerra radical s'està produint un blanqueig i un rentat d'imatge de líders provinents del terrorisme'.

Una posicionament que ha estat rebutjat pels partits independentistes representants al ple, que han qualificat la moció de Cs de 'despropòsit' i d'estratègia política encaminada a la campanya electoral.

Davant el debat generat per les dues propostes, el PSC ha optat per abstenir-se i fer una crida al diàleg i el consens. 'No entrarem en una proposta de blocs', ha afirmat el portaveu del PSC, Pere Soler, qui considera que no es criminalitza per ser independentistes, sinó pels seus actes.






Carmela Fortuny

Exigir la fi de la repressió i reivindicar que tothom pugui fer política des de la llibertat, sense coaccions i sense amenaces de cap tipus.

Fernández-Jordan

Des dels partits independentistes i l'esquerra radical s'està fent un blanqueig del líders provinents del terrorisme.

Pere Soler

És legítim ser independentista com ho és ser monàrquic, republicà o federalista. No es criminalitza per ser-ho, sinó pels actes propis d'algunes persones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.