JuntsXCat manté el pols contra el model de càlcul del tribut metropolità

El grup a l'AMB presentarà al·legacions la modificació de l'ordenança del tribut


  • Comparteix:

Regidors del grup municipal de Junts per Sant Cugat / Foto: Junts

Regidors del grup municipal de Junts per Sant Cugat / Foto: Junts

Junts per Catalunya insisteix en la necessitat d'abordar i redefinir el model de càlcul del tribut metropolità. El grup a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) presentarà al·legacions a l'ordenança fiscal del tribut per estudiar altres models com a base de càlcul i reformular l'impost.

En concret, les al·legacions de Junts proposen tant incorporar variacions a l'actual sistema de càlcul basat en l'IBI o buscar altres fórmules 'més justes' en funció dels serveis de transport públic disponibles, l'extensió urbana, la disgregació o el volum de població.

De fet, demanen la progressivitat del tribut i la definició dels diferents tipus impositius, ja que l'actual tipus únic no garanteix un sistema 'just'. En aquest sentit, advoquen per fer les comprovacions necessàries i redefinir el model de càlcul cap a un sistema igualitari amb una homogeneïtzació del valor cadastral.

El regidor santcugatenc de Junts Carles Brugarolas ha explicat a Cugat Mèdia que la proposta respon a la 'necessitat de repensar a fons el tribut'. Considera que, malgrat la impossibilitat que l'impost sigui equitatiu, es pot mitigar l'impacte que té sobre la ciutadania. 'Hem d'intentar posar topalls als defectes inequitatius', ha explicat.

Les al·legacions es complementen amb la incorporació de bonificacions per als comerços i oficines i d'una línia d'ajuts per a les persones que no puguin assumir-ne el cost.

Tot i les propostes per ajustar el tribut, Junts reitera que entén l'existència de l'impost perquè 'els serveis públics s'han de pagar'. Això sí, demana una planificació del traspàs del transport públic cap a l'AMB, acompanyada del calendari de millores. També exigeix que s'incorporin tots els títols del transport integrat a la tarifa plana.

A més, i com a resposta a les reaccions generades pel nou tribut a la segona corona metropolitana, el grup reclama una campanya de comunicació 'molt potent' en tots els municipis i la creació d'una comissió tècnica.

Està previst que aquestes al·legacions se sotmetin a votació dimarts vinent, quan es reunirà el plenari de l'AMB.


Carles Brugarolas

Fem el que es pot fer: posar topalls als defectes inequitatitus que té el tribut i millorar l'impacte que té sobre la ciutadania.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.