Els vocals de l'EMD acorden l'increment de les seves retribucions i dietes

Es 'repara' la baixada de sous que l'oposició va forçar a l'inici del mandat i s'augmenta el topall de dietes que poden cobrar anualment


  • Comparteix:

La vocal de Cs ha estat l'única que no ha donat llum verda a l'increment de les retribucions / Foto: EMD

La vocal de Cs ha estat l'única que no ha donat llum verda a l'increment de les retribucions / Foto: EMD

Els vocals de l'EMD cobraran més a partir d'ara. Ha estat gràcies a un acord entre Junts, ERC-MES, PSC i CUP-PC que fa marxa enrere a la iniciativa de l'oposició que va forçar el govern a rebaixar-se el sou a l'inici del mandat. Així, la vocal Susanna Herrada (vicepresidenta) cobrarà en règim de dedicació exclusiva (35 hores) 34.800 euros anuals, 3.480 més del que estava estipulat; la resta de vocalies amb responsabilitats al govern cobraran, amb una dedicació del 75% de la jornada completa, 26.100 euros anuals, 2.610 més. En el cas del president de l'EMD, Josep Puig, el sou es manté igual: 39.339 euros anuals per una dedicació parcial de 31,5 hores setmanals.

Amb la mesura aprovada, el sou dels regidors de l'oposició no canvia: cobraran per dietes, 900 euros per l'assistència a cada ple, ordinari o extraordinari, i 200 euros per assistir a les juntes de portaveus, comissions especials de comptes i comissions informatives. El que sí que canvia és el topall màxim que podran facturar anualment: passaran de tenir un sostre de 15.760 euros. Fins ara el topall era de 12.000.

Els vocals han argumentat l'increment en la necessitat de garantir la qualitat de la tasca que desenvolupen. També han parlat de la feina que es fa fora de les comissions i plenaris i han justificat l'increment del topall anual per a la celebració de juntes extraordinàries, ja que hi havia el risc que no poguessin percebre la retribució de cadascuna d'elles.

Només s'ha oposat a la mesura la portaveu de Cs, Anna Cano, que considera que això fomenta 'el descrèdit' cap a la classe política. La taronja, a més, assegura que la decisió s'ha treballat 'per la porta del darrere, sense fer soroll, d'esquena a la meva persona'. La resta dels vocals han reprovat les paraules de Cano, a qui han acusat de no treballar prou per a l'EMD. El portaveu de la CUP-PC, Ferran Margineda, ha criticat la representant de Cs: 'Vostè pot fer el que li plagui amb els diners que segurament no s'està guanyant, absent gairebé cada dia a l'EMD, absent amb mocions espaiades en el temps'.

A la sessió, després de desestimar les al·legacions d'un particular, s'ha fet l'aprovació definitiva dels pressupostos de 2020.

Recuperació de memòria històrica
La Junta de Veïns ha aprovat per unanimitat una moció, impulsada per ERC-MES, CUP-PC, PSC i Junts, enfocada al manteniment i reparació de la memòria històrica al territori. El text, que s'ha presentat aquest dijous al matí a la sala de plens, pretén per una banda crear una comissió per a memòria i la reparació històrica amb persones i entitats expertes per aconseguir un cens de víctimes valldoreixenques del nazisme i del feixisme. Paral·lelament, també es nomenarà un representant de l'EMD a la Comissió del Nomenclàtor, l'historiador Juanjo Cortés, per revisar els noms dels carrers de Valldoreix i analitzar si tenen a veure amb el règim franquista, com el d'Albert Rosàs o d'altres de més populars com l'alcalde Ramon Escayola.

Un procés que, si acaba finalment amb canvis de nom, requerirà també d'una campanya de divulgació dels perquès de les modificacions. Els acords de la moció també inclouen un projecte de divulgació del passat del territori i de com es va viure la República, la Guerra Civil i el franquisme a Valldoreix. Tot plegat ha de servir per a la 'reparació, dignificació i commemoració' de les víctimes del franquisme a Valldoreix, ha explicat el vocal d'ERC-MES Lluc Cahís, i també per 'transmetre valors' com ara la solidaritat i el respecte.

Més mocions
La moció de la CUP-PC, ERC-MES i PSC per a la millora del polígon de Can Calopa ha prosperat gràcies al suport de la vocal de Cs i a l'abstenció dels vocals del govern. Amb el text, s'instarà les administracions pertinents a fer millores en la mobilitat i en l'enllumenat a la zona perquè sigui 'un pol d'atracció econòmica'.

La moció per rebutjar les resolucions de la JEC i del Tribunal Suprem respecte a Quim Torra i Oriol Junqueras ha estat retirada pels grups proposants (ERC-MES, Junts i CUP-PC) perquè els últims esdeveniments al país han fet que quedés obsoleta. També ha retirat el seu text Cs, que reclamava la creació d'un consell editor per l'InfoValldoreix. La vocal Anna Cano ha explicat que presentarà una nova moció 'més treballada'.






Lluc Cahís

Per la reparació, dignificació i commemoració de les víctimes del franquisme valldoreixenques com per la transmissió de valors necessaris en la nostra societat.

A. Cano / F. Margine

L'equip de govern i l'oposició es puja el sou per la porta del darrere. / Pot fer el que li plagui amb els diners que no s'està guanyant, absent gairebé cada dia a l'EMD.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.