Junts per Sant Cugat proposa mesures per mantenir 'la funció social' de l'escola durant el confinament

El grup municipal posa èmfasi en la coordinació entre tots els agents implicats per conèixer i compartir les casuístiques de cada casa amb alumnes


Temes relacionats

Més de 800 famílies de Sant Cugat reben la targeta moneder per a la compra d'aliments ( 1/abr/20)

Educació preveu el retorn virtual a les aules a partir del 14 d'abril (31/mar/20)

Ja hi ha data per a la selectivitat (31/mar/20)

Ajornada la preinscripció escolar a causa del coronavirus (17/mar/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu amb Sandra Casat, Carmela Fortuny i Joan Puigdomènech de Junts per Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu amb Sandra Casat, Carmela Fortuny i Joan Puigdomènech de Junts per Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Junts per Sant Cugat ha fet arribar un seguit de propostes a l'equip de govern en matèria d'educació per fer front a la crisi del coronavirus. El grup municipal considera 'clau' la coordinació i la comunicació entre tots els agents implicats: alumnes, famílies i centres educatius, i per això demana que l'Ajuntament la convocatòria d'un consell escolar 'extraordinari i permanent' per seguir la situació i les problemàtiques de cada llar santcugatenca en matèria d'educació.

Les mesures proposades tenen, segons explica el grup municipal, dos objectius principals: garantir l'accés universal a l'educació, en aquest cas des de casa, i coordinar les decisions en l'àmbit municipal i que hi hagi el màxim consens entre centres, famílies i alumnes. La regidora de Junts Sandra Casat ho ha detallat en declaracions a Cugat Mèdia. Casat ha recordat que cal posar èmfasi en els finals d'etapa i de cicle: a 6è de primària, a 4t d'ESO i al Batxillerat, amb la mirada posada, també, en la selectivitat.

Entre les propostes, el grup també demana comprovar que totes les famílies becades han rebut la targeta moneder, fer retorn als centres de la situació de les famílies nouvingudes i crear un espai de suport emocional per a famílies que es trobin en una situació complexa, a més d'ampliar la cobertura de la xarxa wifi al municipi. De fet, Junts proposa una campanya per 'cedir' wifi durant el confinament, deixant les claus obertes per a què qui no en tingui en pugui disposar.

També proposen cedir material informàtic a famílies que ho necessitin d'acord amb els centres i la creació d'un 'fons municipal d'equipament TiC' per informar dels estocs disponibles i organitzar-ne el repartiment. A més de generar un espai d'assessorament a docents per a què puguin fer classes online, també demanen obrir un canal de comunicació municipal específic per resoldre dubtes al sector i un portal digital gestionat per l'Ajuntament amb recursos d'aprenentatge d'infantil, primària i secundària i enllaços als webs dels centres.

Mesures concretes per etapa
Escoles bressol municipals i llars d'infants
  • Utilitzar l'espai web de l'Ajuntament per oferir propostes de les educadores a les famílies d'aquesta etapa educativa.
  • Les llars d'infants estan en una situació molt delicada degut al decret anunciat el passat 2 d'abril pel govern espanyol, cal fer una trobada amb elles i incloure-les a la taula d'emergència econòmica.

  • Infantil i primària
  • Poder establir seguiment des dels centres dels infants en seguiment de serveis socials o tutelats per la DGAIA.
  • Proposar reptes als infants per poder-los publicar als canals de comunicació locals o al web de l'Ajuntament.
  • Crear un fons de contingència per ajudar les entitats que gestionen les activitats extraescolars i el servei de menjador.

  • ESO, Batxillerat i FP
  • Fer un acompanyament específic a l'alumnat que ha de presentar-se a la Selectivitat.
  • Establir una línia de comunicació 'jove' a través de les eines que utilitzen online.
  • Utilitzar les impressores 3D que tenen els centres per fabricar equips de protecció, demanar suport als alumnes més grans coordinat amb el FabLab i les direccions dels centres.
  • Proposar reptes als infants per poder-los publicar als canals de comunicació locals o al web de l'Ajuntament.
  • Convocar un concurs per Instagram potenciant que l'alumnat pugui pujar contingut de conscienciació (de confinament a casa, estudis des de casa, etc) amb un hashtag municipal tipus #SantCovidDelVallès, #CugatChallenge, o similars, a partir del qual s'esculli als guanyadors.

  • Universitat
  • Detectar grups de recerca en centres universitaris que puguin oferir solucions a la ciutat en temes com per exemple construccions efímeres d'emergència, sistemes de reforma ràpida d'espais per a noves necessitats, ajuts en sanitat, propostes innovadores en el camp econòmic per després de la crisi sanitària.
  • Plantejar reptes de sostenibilitat per a la ciutat als màsters universitaris i establir convenis de col·laboració.
  • Oferir la ciutat per a possibles dificultats logístiques dels centres cniversitaris per a concloure un curs acadèmic convuls i l’arrencada del proper.
  • Afavorir les propostes d''startups' que es formen a la universitat com a innovació que millori l’activitat econòmica de la ciutat.
  • Fer una crida a la col·laboració entre els quatre centres universitaris per projectes de recerca conjunta en benefici de les universitats i la ciutat. La intenció seria convocar el 'Campus Universitari de Sant Cugat amb la participació de representants dels quatre centres i de l'Ajuntament.



  • Sandra Casat

    La clau és que l'escola pugui seguir fent la seva funció social i que no perdem alumnes per falta de comunicació. Que hi hagi un bon espai de comunicació entre els agents i poder saber les situacions de la majoria de famílies i de tots els centres.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.