Fórmules i mesures dels grups municipals per afrontar la crisi sanitària, social i econòmica de la Covid-19

Els partits han explicat durant el ple com ha d'afrontar Sant Cugat aquesta crisi


Temes relacionats

Llum verda del ple perquè Sant Cugat mobilitzi més de set milions per fer front a la crisi del coronavirus (20/abr/20)

Ingla: 'És l'hora de sumar esforços, iniciatives i propostes, de ser generosos i solidaris' (20/abr/20)


  • Comparteix:

La crisi de la Covid-19 ha impactat també a Sant Cugat, no només des de l'àmbit sanitari, sinó també en l'econòmic i socials. Durant el ple municipal extraordinari d'aquest dilluns, tots els grups han coincidit a destacar la importància de, no només donar resposta ara a les conseqüències de la pandèmia, sinó de treballar ja de cara al futur per afrontar els efectes que deixarà la crisi des de l'àmbit municipal.

ESCOLTA-HO

Per ordre d'intervenció dels portaveus dels grups municipals en el ple municipal extraordinari d'aquest dilluns.

Aldo Ciprian (Cs): El portaveu de Cs ha volgut fer un reconeixement a tots els treballadors públics i voluntaris que estan al peu del canó en aquesta crisi. Ciprian ha reclamat no escatimar en esforços i recursos, precisament, per no haver de necessitar en un futur 'herois'. El líder local de la formació taronja ha marcat com a prioritats: salvaguardar les vides, donar suport al teixit empresarial i assegurar la independència econòmica de totes les famílies. 'Hem d'implantar accions ambicioses perquè això no hi torni a passar', ha apostat Ciprian, qui ha reclamat 'treball, seny i solidaritat'.

Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat): La portaveu de Junts per Sant Cugat ha proposat una estratègia en dues fases. Primer recuperar i després enfortir. Fortuny ha marcat com a prioritat el rescat de ciutadans, empreses i entitats. 'Sant Cugat ha de tornar a bategar', ha dit la portaveu, qui ha recordat que cal 'una estratègia més ambiciosa, més enllà de parar els cops'. Fortuny ha apostat per preparar la ciutat per a altres embats, és a dir, repensar prioritats, els pressupostos i incorporar en aquesta acció els vectors socials, econòmics i també ambientals.

Per això, ha insistit Fortuny, és necessari un gran acord de ciutat que ajudi a plantar cara a les conseqüències de la crisi amb urgència i rapidesa, així com exigir a la resta d'administracions suport en aquesta línia. En aquest sentit, Fortuny ha ofert una 'actitud de col·laboració' i de suma amb l'equip de govern.

Núria Gibert (CUP-PC): La portaveu de la CUP-PC ha advertit que encara no es coneix l'abast d'aquesta crisi sanitària, social i econòmica. Segons Gibert, els efectes de la pandèmia han posat de manifest la precarietat de molts treballadors, la del sector de les cures i les dificultats de moltes famílies. Per Gibert, una fragilitat del sistema 'volguda i buscada' per externalitzacions i retallades, que ara no es pot fer recaure en les classes populars.

Davant aquesta situació, Gibert ha lamentat el poc suport que reben els ajuntaments, per als quals ha reclamat més eines i recursos per fer front a efectes com aquests i reforçar drets laborals, afavorir el repartiment de la riquesa i apel·lar a la responsabilitat social.

La portaveu cupaire també ha manifestat, però, que la crisi de la Covid-19 ha fet sortit el millor de la societat, com les xarxes de suport mutu. En aquest sentit, ha agraït aquestes iniciatives i l'esforç dels treballadors de l'Ajuntament.

Pere Soler (PSC): El portaveu del PSC s'ha felicitat perquè la ciutadania està complint les restriccions en un moment tan excepcional com l'actual. Soler ha asseguretat que 'les retallades han fet mal, però ningú estava preparat per això'. Per això, ha mostrat el seu suport a totes les institucions, empreses i ciutadania que treballa per donar resposta a la crisi, especialment al govern espanyol i a les mesures impulsades.

'El comandament únic ha estat un encert', ha dit Soler, qui ha asseguretat que on no han arribat altres administracions ho ha fet l'Ajuntament. Soler ha apostat per estar al costat de la ciutadania i el teixit empresarial i ha ofert com a solució 'més municipalisme'. El socialista ha defensat les polítiques de proximitat, així com l'acció del govern municipal, especialment pel que fa al pla de contingència.

Francesc Duch (ERC-MES): El portaveu d'ERC-MES també ha destacat l'actitud exemplar de la ciutadania, les iniciatives solidàries sorgides al municipi i l'esforç dels treballadors municipals. Tot i així, ha advertit Duch, la crisi sanitària passarà, però quedarà la crisi econòmica.

'Hem vist què passa amb el desballestament de l'estat del benestar i les retallades' ha dit Duch, qui ha reclamat que s'inverteixin tots els milions destinats al rescat d'entitats financeres a rescatar 'la gent i les empreses'. El republicà ha assegurat que des de Sant Cugat s'han engegat totes les mesures possibles dins l'àmbit competencial, però ara cal que altres administracions també les apliquin.

Tots els grups municipals han aprofitat la seva intervenció al ple, celebrada per primera vegada de manera telemàtica, per expressar el condol i suport als afectats per la crisi del coronavirus.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.