La Sindicatura de Comptes detecta subvencions irregulars per al Festival Nacional de Poesia

Fins al 2019, l'Ajuntament i la ILC van organitzar l'esdeveniment sense conveni


  • Comparteix:

Imatge del Festival Nacional de Poesia del 2018 / Foto: Localpres

Imatge del Festival Nacional de Poesia del 2018 / Foto: Localpres

La Sindicatura de Comptes de Catalunya veu irregularitats en les despeses del Festival Nacional de Poesia del 2018. Així ho assegura l'organisme en un informe, al qual considera que es tracta de subvencions directes atorgades a l'Ajuntament de Sant Cugat sense seguir la normativa vigent. De fet, en destaca, que aquest esdeveniment coorganitzat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i Sant Cugat s'ha desenvolupat fins al 2019 sense cap conveni signat.

La Sindicatura hi detalla que el cost del festival va ser de 33.391 euros, principalment destinats als honoraris dels poetes i abonats directament per la Institució de les Lletres Catalanes d'acord amb les tarifes aprovades per la Junta de Govern del 2013. També s'inclouen altres despeses de sonorització i il·luminació, el reportatge fotogràfic i el llibret del programa.

A més, en destaca altres despeses com els honoraris de direcció de la Nit de Poesia del festival, de 1.000 euros, que no havien estat aprovats per la Junta de Govern de la ILC.

Al·legacions
La Institució de les Lletres Catalanes, en les seves al·legacions a l'informe, explica que des de la primera edició del festival el 2000 s'ha organitzat de manera conjunta amb el Teatre-Auditori. Hi han participat en totes les edicions una tècnica de l'equipament cultural i un tècnic de la ILC, de manera que s'hi han aportat els recursos tant humans com pressupostaris de forma paritària.

Tot i això, admet que fins al 2019 la col·laboració no es va formalitzar amb un conveni. Va ser llavors quan es va concretar sota la cobertura legal d'un conveni marc entre l'Ajuntament de Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes, signat al març del 2019 pels llavors regidor del govern Eloi Rovira i el director de la ILC, Joan Elies Adell.

Segons ha pogut saber Cugat Mèdia, el conveni marc es va començar a gestar a finals del 2018, però per qüestions burocràtiques no es va poder signar fins al març de 2019.

De fet, la institució veu aconsellable que en un futur sigui el Teatre-Auditori qui n'assumeixi l'organització, amb el suport de la ILC a través de la concurrència a la línia d'ajuts per a la promoció i difusió de la literatura en català.

Informe de la Sindicatura
La Sindicatura fa aquestes consideracions en un informe on també destaca altres actuacions de l'ILC que no se adeqüen a la normativa, com el fraccionament de la contractació a cinc adjudicataris entre el 2016 i el 2018. Entre els adjudicataris hi ha Isaías Herrero, que el Tribunal Suprem investiga per contractes irregulars.

La Sindicatura de Comptes considera que a cinc contractistes se'ls va adjudicar 'contractes menors successius' i que hi ha una 'reiteració de l'objecte del contracte'. En aquests casos, els imports acumulats són superiors al màxim permès per a contracte menor i, per aquests motius, la Sindicatura conclou que suposen un 'fraccionament de la contractació' i un incompliment de la llei de contractes.

En total, la ILC va fer contractes menors entre el 2016 i el 2018 per un import d'1,32 milions d'euros, diu l'informe, que recull el contracte menor a Herrero del 2016 per al desenvolupament de les àrees del Festival Nacional de Poesia a la web de la ILC per 11.850 euros.

Reaccions
A través de les xarxes socials, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha lamentat que el nom de la ciutat de Sant Cugat es vinculi a un altre episodi de 'corrupció i irregularitats'.

'Us confesso que m’entristeix moltíssim veure el nom de la meva ciutat vinculat a tants episodis de corrupció i de irregularitats. La bona gent de Sant Cugat no s’ho mereix', ha escrit Ingla, després que aquesta mateixa setmana el Tribunal Suprem hagi ratificat la sentència del 'Cas Palau' que conclou que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va rebre diners de l'adjudicació del PAV3 de Sant Cugat.

De la seva banda, el director de l'ILC, Oriol Ponsatí-Murlà, també a través de les xarxes socials, ha lamentat que sembla que la Sindicatura 'no s’hagi pres la molèstia de llegir-se el plec d’al·legacions que des de l'ILC es van presentar al seu informe'. El director proposa explicar-se a la Comissió de Cultura del Parlament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.