El ple reconeix la legitimitat del Pla Ibarretxe i aposta per una taula de negociació amb tots els partits


  • Comparteix:

CiU, ERC i ICV voten a favor de la moció, mentre que PSC i PP s'hi oposen

CiU, ERC i ICV voten a favor de la moció, mentre que PSC i PP s'hi oposen

El ple municipal ha aprovat -amb els vots de CiU, ERC i ICV- una moció de suport a la legalitat i legitimitat del Pla Ibarretxe i a favor de la creació d'una taula de negociació al País Basc amb la participació de totes les forces polítiques. PSC i PP hi han votat en contra, en considerar que la moció afegeix crispació al debat polític.

La moció, presentada pel grup municipal d'ERC i amb esmenes d'ICV, manifesta explícitament el suport de l'Ajuntament a la 'legalitat i legitimitat' de la proposta de modificació de l'Estatut de Gernika aprovada per majoria al Parlament basc, i coneguda com a Pla Ibarretxe, tot i que no entra a valorar el contingut de la proposta. El text de la moció subratlla que la proposta és l'expressió democràtica del poble basc a través dels seus legítims representants, i defensa el dret fonamental dels pobles a decidir lliurement el seu futur.

El portaveu republicà, Eduard Pomar, ha estat l'encarregat de defensar la moció.

Eduard Pomar

Donem suport a una proposta de resolució del conflicte basc fonamentada en la no violència, el respecte a la voluntat majoritària dels ciutadans bascos, sense ingerències i buscant la participació de les diferents forces polítiques.


La moció d'ERC ha incoporat les esmenes d'ICV, que recullen algunes de les aportacions de la plataforma pacifista basca Elkarri. Així, un dels acords expressa el suport de l'Ajuntament a la creació d'una taula de negociació al País Basc per acordar, amb la participació de totes les forces polítiques, com s'ha de gestionar la situació política derivada de l'aprovació del Pla Ibarretxe a la cambra basca.

El portaveu d'ICV, Xavier Boix, ha remarcat la legitimitat de la proposta, tot i que ha censurat el fet que sigui una iniciativa 'unilateral' del govern basc. Boix ha posat l'èmfasi en la necessitat de consensuar entre tots els partits polítics bascos el procés de reforma de l'Estatut de Gernika, si el Congrés dels Diputats acaba rebutjant el Pla, com és previsible.

Xavier Boix

La proposta és legítima, perquè surt d'un Parlament escollit democràticament. I, a més, donem suport a una proposta d'una organització pacifista que proposa crear una taula de negociació oberta a totes les sensibilitats polítiques.


La moció ha rebut també el suport de CiU. La federació nacionalista ha defensat la legitimitat del poble basc a decidir com es vol relacionar amb l'Estat espanyol, i ha afegit que qui negui aquest dret està intentant imposar la seva voluntat sobre la resta. Escoltem Jordi Joly.

Jordi Joly

Donem suport a que un poble pugui exercir el seu dret, constitucional, a proposar com es vol relacionar amb l'Estat i a decidir lliurement el seu futur. Qui es negui a això, vol fer prevaldre la seva voluntat sobre la resta,


De la seva banda, el PSC ha votat en contra de la moció, en considerar-la ambígua i amb uns objectius poc clars. El portaveu socialista, Jordi Menéndez, considera que el Pla Ibarretxe afegeix crispació al debat polític, en un moment històric clau per a la resolució del conflicte basc.

Jordi Menéndez

Estem en una cruïlla històrica. Afegir soroll, agitació i crispació no ajuda gens. El que està passant aquests dies és prou tranquil·litzador com per deixar que els actors principals actuïn correctament, amb la nostra complicitat.


En aquest sentit, Menéndez s'ha mostrat 'orgullós i satisfet' per com està gestionant aquest tema el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i ha apostat perquè el Congrés dels Diputats discuteixi i voti el Pla Ibarretxe amb normalitat democràtica.

El PP també ha votat en contra de la moció, argumentant que només serveix per afegir crispació i que no té cap implicació sobre la política municipal. El regidor popular Alfredo Bergua ha negat la legalitat i legitimitat del Pla Ibarretxe, i ha afegit que és una proposta 'avalada per ETA'.

Alfredo Bergua

El Pla Ibarretxe no té en compte gran part del poble basc, que viu amenaçat. Es va aprovar amb el suport d'un partit il·legal i està avalat per ETA.


Al marge del debat sobre el Pla Ibarretxe, tots els grups polítics han coincidit a valorar positivament la 'via catalana' de reforma de l'Estatut, que compta amb la participació de totes les forces polítiques del Parlament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.