Joan Carles I es queda sense medalla d'or de Sant Cugat

Els grups independentistes del ple aproven retirar la distinció al rei emèrit, amb el vot en contra de Cs i l'abstenció del PSC


  • Comparteix:

Joan Carles I en una imatge d'arxiu / Foto: Wikimedia

Joan Carles I en una imatge d'arxiu / Foto: Wikimedia

Junts per Sant Cugat, ERC-MES i la CUP-PC, amb 18 regidors, han imposat la seva majoria al ple municipal perquè se li retiri al rei emèrit Joan Carles I la medalla d'or que li va atorgar l'Ajuntament el 1977. Ho han fet a través d'una moció redactada per Òmnium Cultural amb què pretén que la ciutat 'esborri la presència de la Corona espanyola'. Segons l'entitat, que ha recollit 1.400 signatures per a aquesta causa, la monarquia és 'un règim imposat i hereu del franquisme' i que 'no reflecteix la realitat social'. Els escàndols i 'comportaments antidemocràtics' en què s'ha vist immers el rei emèrit han estat els detonants perquè aquesta proposta hagi acabat en seu plenària.

ESCOLTA-HO

POTS CONSULTAR AQUÍ LA MOCIÓ

La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha basat l'argumentari en el fet que les distincions "s'haurien de reservar per a persones exemplars", una categoria que creu que s'allunya de la figura Joan Carles I. Per part de la CUP-PC, la portaveu Núria Gibert ha qualificat d'"anomalia absoluta" el fet que el monarca encara ostentés la distinció. La cupaire ha posat el focus en el tarannà "antidemocràtic" que representa la monarquia, tenint en compte el caràcter hereditari de la institució. També s'ha sumat a l'argumentari en contra del rei el portaveu d'ERC-MES, Francesc Duch, que considera que "Catalunya no té rei".

La proposta s'ha topat amb la negativa de Cs i amb l'abstenció del PSC. Malgrat estar d'acord amb l'únic acord, el grup municipal socialista ha manifestat la disconformitat amb alguns dels atesos de la moció i ha proposat una d'alternativa que, a més, incorporava un acord més per expressar el rebuig al franquisme. Els grups proposants han aplaudit la iniciativa del PSC, però no li han donat suport pel compromís amb la redacció original d'Òmnium. Per tant, només el PSC ha mantingut el suport a l'alternativa, que s'ha trobat amb la negativa de la resta de regidors. El portaveu socialista, Pere Soler, ha lamentat que no s'hagi arribat a un acord i ha criticat que la moció aprovada "barregés conceptes".

Des de Cs, el portaveu Aldo Ciprian ha titllat la proposta de tenir "olor de naftalina" i de tenir trets "supremacistes". Des del partit taronja han posat en valor la monarquia espanyola i ha recordat, per exemple, la intervenció de Joan Carles I durant l'intent de cop d'estat de 1981. Quant a l'ombra de la corrupció, Ciprian ha instat els grups proposants a eliminar els reconeixements i referències a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

En el moment de la votació, quan el portaveu socialista ha expressat l'abstenció del seu grup, s'ha sentit una riallada per part del portaveu de Cs, Aldo Ciprian.

La condecoració municipal a Joan Carles I es va efectuar el 3 d'agost de 1977 a proposta de l'alcalde Francesc de Paula Llatjós. Durant l'etapa democràtica s'han anat eliminant totes les referències al nomenclàtor a la monarquia espanyola. Aquesta condecoració al rei emèrit era l'únic vestigi que quedava a Sant Cugat.


Aldo Ciprian





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.