Junts i Ciutadans critiquen el govern per congelar els impostos i no retallar-los

L'oposició considera que hauria d'eliminar taxes per fer front a la crisi socioeconòmica que vindrà el 2021


  • Comparteix:

El regidor de Cs Sergio Blázquez, durant la seva intervenció al Ple Extraordinari / Foto: Cugat Mèdia

El regidor de Cs Sergio Blázquez, durant la seva intervenció al Ple Extraordinari / Foto: Cugat Mèdia

La proposta de resolució de les al·legacions a les ordenances fiscals del 2021 ha quedat aprovada pels 13 vots a favor dels regidors del govern, mentre Junts per Sant Cugat i Ciutadans hi han votat en contra. Els portaveus de l’oposició, Sergio Blázquez (Cs) i Carles Brugarolas (Junts), han lamentat que davant d'un 2021 que estarà marcat per la crisi econòmica provocada per la pandèmia, el govern municipal només congeli els impostos i les taxes en lloc de retallar-los o eliminar-les.

ESCOLTA-HO

A l’inici del ple extraordinari, Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, ha recordat que les ordenances fiscals presentades de cara al 2021 responen a tres objectius principals: la congelació dels tributs municipals per no afegir més pressió fiscal a la ciutadania, l’adaptació de les ordenances per guanyar agilitat a l’hora d’ajudar al teixit empresarial en casos d’excepcionalitat com l’actual, i l'impuls de les polítiques mediambientals per lluitar contra l’emergència climàtica.

El regidor de Ciutadans Sergio Blázquez ha lamentat que no s’hagi tingut en compte cap de les al·legacions presentades pel seu partit, la majoria de les quals estaven orientades a intentar pal·liar la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia. Blázquez, que considera que "els diners, a la butxaca dels ciutadans, preferiblement", ha enumerat les al·legacions presentades per Ciutadans, la majoria d’elles orientades a la rebaixa de diferents impostos i taxes municipals "amb la finalitat de no ofegar els nostres veïns i facilitar la reactivació econòmica". El regidor taronja ha afirmat que "en aquest any 2020 considerem que no s’ha estat a l’altura de les circumstàncies per part d’aquest equip de govern".

Per la seva banda, el regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas ha criticat al govern que encara no hagi dut a terme "el canvi súper urgent pel qual van voler governar en tripartit" i ha declarat que "jo el que veig és un govern continuista". A més, Brugarolas ha afirmat que la reacció a la crisi derivada de la pandèmia per part del govern està sent molt insuficient i ha lamentat que s’actuï per improvisació. Brugarolas critica també que s’insisteixi a seguir la via de la subvenció més que la fiscal i ha opinat que "congelar impostos en temps de crisi és una decisió molt errònia". Brugarolas ha lamentat que un dels pocs canvis que s’hagi aplicat en aquesta ordenança hagi estat la reducció de les ajudes a les famílies nombroses. Malgrat les crítiques, el grup de Junts no ha presentat cap al·legació, segons Brugarolas, "perquè el que posem sobre la taula és una esmena a la totalitat de les ordenances".

En el torn de rèplica, Pere Soler ha acusat Blázquez de no tocar de peus a terra i li ha recordat que des del govern actual no es pot acceptar una rebaixa lineal d’un impost, ja que això va en contra de la redistribució de la riquesa, objectiu que sempre defensarà un govern d’esquerres. A continuació, Soler ha qualificat la intervenció de Brugarolas com a "catastròfica" i ha demanat a l’oposició que "entengui que la pandèmia ens ha fet retallar una mica les ales del redisseny de les ordenances fiscals". Tot i això, Soler ha assegurat que tant l’any passat com aquest sí que s’han fet alguns canvis, especialment respecte al que té a veure amb la lluita contra l’emergència climàtica. Soler també ha volgut posar èmfasi en el fet que "no toca eliminar impostos ni taxes, això ho fa la dreta i nosaltres som un govern d’esquerres."

Abans de passar a les votacions, Blázquez ha acusat novament al govern de no haver estat a l’altura a causa "del seu biaix ideològic". I Brugarolas ha tancat el debat dient que "per protegir la petita economia urbana s’han d’eliminar temporalment algunes taxes, i això no té res a veure amb ser de dretes o d’esquerres".




Sergio Blázquez

"El nostre grup, en aquesta aprovació definitiva de les ordenances fiscals per al pròxim any, votarà en contra. Bàsicament perquè tot i que valorem positivament les trobades que hem tingut amb el tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, el senyor Soler, finalment no s’han tingut en compte les nostres al·legacions."

Carles Brugarolas

"El nostre grup municipal de Junts per Sant Cugat, hem optat per no presentar més al·legacions perquè el que posem sobre la taula ve a ser una esmena a la totalitat, a la no planificació econòmica i financera del seu govern. No es tracta de matisar alguns aspectes. És que ara cal una reformulació que vostès no han ni plantejat que posi l'ajuntament a l'alçada de la seva capacitat i de les necessitats de la societat."



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.