El ple carrega contra l'empresonament de Pablo Hasél i referma la defensa de la llibertat d'expressió

Els grups independentistes del ple han tirat endavant una moció original de l'AMI en suport al raper lleidatà


  • Comparteix:

Pablo Hasél a la Universitat de Lleida, abans de ser empresonat / Foto: ACN/Oriol Bosch

Pablo Hasél a la Universitat de Lleida, abans de ser empresonat / Foto: ACN/Oriol Bosch

El ple ha posat de manifest una vegada més el desacord entre els grups independentistes i els constitucionalistes. Junts per Sant Cugat ha aconseguit el suport d'ERC-MES i la CUP-PC per aprovar una moció original de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb què l'Ajuntament es posiciona en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél. El PSC i Cs han votat en contra del text.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha subratllat "la llibertat d'expressió és un dret fonamental recollit a la declaració universal de Drets Humans" i que la moció vol refermar el "compromís" amb els drets fonamentals. El text va més enllà i proposa promoure una modificació del codi penal on es despenalitzin delictes com els que han portat el cantant lleidatà a presó.

Des d'ERC-MES, la regidora Esther Madrona qualifica la sentència de ser "un atac contra la llibertat d'expressió" que respon a una "gestió autoritària" per part de l'Estat espanyol que també s'ha utilitzat per fer front a l'independentisme. La tinenta d'alcaldia de Cultura ha lamentat que es condemnin cançons, però que es tolerin discursos feixistes.

Per part de la CUP-PC, el regidor Marco Simarro considera que a l'Estat espanyol s'està produint un "deteriorament de la qualitat democràtica", ja que es persegueix "qui es queixa o protesta".

La moció ha evidenciat la divisió en aquesta matèria entre els grups independentistes i unionistes. El regidor de PSC José Gallardo defensa que la seva formació és una "ferma defensora de la llibertat d'expressió, però així no". El discurs de Gallardo ha estat breu i ho ha justificat en què no volen entrar "en aquest joc".

També ha votat en contra del text Cs. El regidor de la formació taronja Sergio Blázquez considera que la moció està "carregada de falsedats" i de "propaganda per crear un marc mental". Blázquez ha recordat que Pablo Hasél acumulava més condemnes que han comportat que acabés a presó. També ha defensat que els jutges "fan el seu treball".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.