Les emergències habitacional i climàtica i la crisi de la Covid-19 centren les preguntes de l'audiència pública del pressupost de Sant Cugat

El govern ha presentat la proposta de pressupost municipal per al 2021 a la ciutadania, que pot presentar al·legacions fins divendres


Temes relacionats

Sant Cugat aprova un pressupost de 152,7 milions per al 2021, 'el més alt de la història' (22/mar/21)


  • Comparteix:

El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha presentat el pressupost municipal del 2021 a la ciutadania / Foto: Cugat Mèdia

El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha presentat el pressupost municipal del 2021 a la ciutadania / Foto: Cugat Mèdia

L'habitatge, l'emergència climàtica, les mesures per mitigar els efectes de la Covid-19 i les millores i manteniment de la ciutat. Aquestes són les temàtiques que han centrat les preguntes de la ciutadania a l'audiència pública sobre el pressupost municipal que ha proposat el govern per aquest 2021. Les al·legacions es poden presentar fins aquest divendres i després s'hauran de resoldre per a l'aprovació definitiva, previsiblement al maig.



ESCOLTA-HO

El primer tinent d'alcaldia i responsable de l'àrea econòmica, Pere Soler, ha tornat a defensar uns comptes que canvien la seva estructura "per no hipotecar partides", amb conceptes més amplis que cada àrea prioritzarà per als projectes "més madurs". Un "esforç" que s'ha traduït en la xifra més alta de la història, de 152,7 milions d'euros (179,3 milions si s'inclouen els organismes autònoms). Soler ha argumentat que el pressupost vol "plantejar solucions des de l'esquerra, l'honestedat i el progrés" a les "necessitats de la ciutadania". També ha demanat disculpes per l'endarreriment de la proposta, que ha justificat per "la transformació interna" i la pandèmia, i ha assegurat que ja treballen en el pressupost del 2022 per presentar-lo abans que acabi aquest any.

Els objectius, a més de la reorganització per "bosses" que les diferents àrees prioritzaran, són complir amb el Pla d'actuació municipal per al mandat (PAM) i plantar cara a la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la Covid-19. Buscar un "punt d'equilibri", per tant, entre "el que és urgent i el que és important", a més de "modernitzar" l'Ajuntament per fer-lo més accessible a la ciutadania.

Pel que fa a les preguntes, se n'han fet cinc. La primera sobre el foment de les energies renovables, que Soler ha explicat que es fa a través de les ordenances fiscals, amb una bonificació de fins al 50% de l'IBI per a les plaques fotovoltaiques, per exemple, per la qual estan "treballant per alleugerir la tramitació". També ha dit que treballen en el foment de l'eficiència energètica, més enllà de les renovables, i per incloure entitats i col·lectius, a més dels particulars. També han preguntat per la inversió en les línies urbanes de bus, que Ingla va xifrar en 600.000 euros al programa 'Línia directa' de Cugat Mèdia i que Soler ha explicat que treballen amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per fer el traspàs de competències amb la intenció, entre d'altres, de renovar la flota i licitar-ne la gestió.

En matèria d'habitatge, el tinent d'alcaldia ha explicat que l'empresa pública Promusa és l'encarregada de la gestió d'aquesta "emergència habitacional" i que, si tingués alguna dificultat econòmica per augmentar el parc d'habitatge assequible, es plantejarien alguna modificació pressupostària per fer-hi front. Sobre les mesures de xoc contra la crisi de la Covid-19, Soler ha recordat el document presentat al juliol i algunes de les propostes, que se centren en tres àmbits: el social i l'habitacional, el reforç de l'àmbit tecnològic i dels serveis municipals en seguretat i higiene, i la reactivació econòmica.

Per últim, un veí també ha preguntat al govern sobre la restauració de pavimentació i el tinent d'alcaldia ha detallat que tenen reservats 1,2 milions d'euros per al manteniment urbà i previstes diverses actuacions prioritàries en carrers concrets.

A més de les al·legacions, que poden presentar particulars i entitats, Soler, ha afirmat que ja està tenint converses amb els grups de l'oposició per arribar al màxim consens i poder tenir "un pressupost de ciutat".


Pere Soler

Es comença a fer el viratge de la maquinària de l'Ajuntament després de 32 anys dels anteriors governs. Un canvi en la manera d'estructurar el pressupost, en els gestors de les diferents àrees, i presentar solucions des de l'esquerra, l'honestedat i el progrés.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.