El nou Pla d'Igualtat, un 'pas real' perquè Sant Cugat sigui una ciutat feminista, arribarà a la tardor

L'objectiu del govern és impregnar totes les polítiques municipals, també el pressupost, de perspectiva de gènere


  • Comparteix:

El nou Pla d'Igualtat ha comptat amb la participació d'entitats i de societat civil / Foto: Cugat Mèdia

El nou Pla d'Igualtat ha comptat amb la participació d'entitats i de societat civil / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat comptarà aquest mateix any amb un nou Pla d'Igualtat, un document 'transversal' perquè totes les polítiques municipals tinguin perspectiva de gènere. La proposta, després d'una diagnosi 'en profunditat' feta amb entitats de la ciutat i dones de tots els perfils, està previst que es presenti a la tardor i, segons l'alcaldessa accidental i responsable de l'àrea, Núria Gibert, 'marcarà un abans i un després a la ciutat', perquè 'Sant Cugat sigui una ciutat feminista'. Gibert ha avançat en una entrevista a Cugat Mèdia que el govern ja està elaborant els pressupostos del 2022 amb la perspectiva de gènere integrada en diversos àmbits.

Drets socials

Més enllà d'això, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, que farà les funcions d'alcaldessa accidental aquesta setmana, s'ha mostrat "poc optimista" de cara a la recuperació social i econòmica que ha provocat la pandèmia. Segons Gibert, "la bossa d'exclusió social s'ha eixamplat" i també s'ha "cronificat la pobresa" de part de la ciutadania, ja que les demandes per necessitats bàsiques (alimentació, subministraments...) "s'han multiplicat i no han baixat". De fet, l'actual alcaldessa accidental ha reivindicat a les administracions supramunicipals "mesures clares i estructurals" per revertir "els principals elements que generen desigualtat". La intenció, però, és superar "l'assistencialisme" i fer polítiques d'empoderament per a les persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

Habitatge

I un d'aquests elements, amb principal rellevància a Sant Cugat, és el preu de l'habitatge. Gibert ha recordat alguns dels projectes "pioners" que durà a terme properament el govern, com el 'Housing First', una iniciativa per reduir el sensellarisme a través de facilitar-los primer de tot un habitatge on viure. I també la proposta de llars compartides, que des del consistori es vol ampliar a diversos col·lectius. A més, la tinenta d'alcaldia ha anunciat una nova línia d'ajudes municipals per al lloguer per a aquelles persones que no poden optar als ajuts de l'Agència Catalana de l'Habitatge perquè tenen uns ingressos massa elevats però en requereixen per l'elevat preu del lloguer.

Residència pública per a gent gran

D'altra banda, la tinenta d'alcaldia ha reiterat que aquest mateix any es començarà el procés participatiu per a la nova residència pública per a gent gran. Un procés que ha de ser "ampli i qualificat" i que l'Ajuntament està preparant perquè es pugui dur a terme l'últim trimestre de l'any.

Educació

En matèria educativa, Gibert s'ha mostrat "molt orgullosa" de la línia d'ajuts per al material escolar, conjunta amb el departament d'Educació. També ha recordat l'ampliació de les beques menjador i ha elogiat els ajuts als casals d'estiu. La tinenta d'alcaldia també ha explicat que, a través de la Taula de coeducació s'està fent una àmplia diagnosi de la situació en totes escoles públiques de la ciutat.




Núria Gibert

Absolutament tot ha de passar per aquesta perspectiva de gènere simplement perquè no ha passat mai, s'ha oblidat la meitat de la població i s'han dissenyat les polítiques públiques per a la visió preponderant. És un pla que marcarà un abans i un després a la ciutat, sempre hem dit que volem una ciutat feminista i aquest és un pas real i material perquè ho sigui.

Núria Gibert

El paquet gros, el de les necessitats bàsiques, s'han multiplicat moltíssim i no han baixat. Ja fa mesos que podem dir que, malgrat que s'ha estabilitzat la situació econòmica, entre moltes cometes, en termes de necessitats bàsiques no ha baixat. Això vol dir o que hi ha molta gent que s'ha incorporat en aquesta bossa d'exclusió social o que hi ha molta gent que s'ha cronificat en aquesta necessitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.