La Xarxa Solidària posa deures als partits de Sant Cugat

La Casa de Cultura ha acollit una taula rodona on s'han posat sobre la taula les propostes de les entitats per als programes electorals


  • Comparteix:

D'esquerra a dreta: Álvaro Benejam (PP), Josep Maria Vallès (Junts), Gemma Aristoy (ERC), Pere Soler (PSC), Ramon Gutiérrez (ECP), Marco Simarro (CUP) i Jordi Pascual (elCugatenc) / Foto: Cugat Mèdia

D'esquerra a dreta: Álvaro Benejam (PP), Josep Maria Vallès (Junts), Gemma Aristoy (ERC), Pere Soler (PSC), Ramon Gutiérrez (ECP), Marco Simarro (CUP) i Jordi Pascual (elCugatenc) / Foto: Cugat Mèdia

L'aposta perquè l'1% del pressupost municipal es destini a cooperació, garantir Sant Cugat com a ciutat refugi, establir relacions amb la banca ètica i fomentar la cultura de pau i la defensa dels drets humans. Són algunes de les mesures que la Xarxa Solidària proposa als partits polítics perquè les incloguin als seus programes. Una sèrie d'iniciatives que s'han sotmès a debat aquest dilluns en una taula rodona a la Casa de Cultura, amb la participació de Junts, ERC, PSC, CUP, En Comú Podem (ECP) i PP.

CONSULTA AQUÍ LES PROPOSTES DE LA XARXA SOLIDÀRIA

La regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy (ERC), ha admès que durant el mandat no s'ha pogut assolir el compromís de destinar l'1% del pressupost a la cooperació. Ha explicat que aquest és un "procés llarg" i, en el mateix sentit, l'alcaldable de Junts, Josep Maria Vallès, ha apuntat que s'estan assolint "passos importants" per arribar a aquest objectiu. En aquest debat, el primer tinent d'alcaldia i alcaldable del PSC, Pere Soler, veu el got mig ple: "Ara es destinen més diners a cooperació que fa quatre anys, estem sobrepassant l'1% a què ens vam comprometre", ha dit referint-se al fet que els comptes municipals són més alts ara que fa quatre anys. Des del PP, l'alcaldable Benejam ha estat crític: "Si es va assolir el compromís, no entenem per què no s'ha assolit", ha lamentat sobre el que considera una "falta de voluntat o de capacitat".

Els participants han posat de manifest el consens per assolir l'1% en cooperació. Quant a la voluntat per materialitzar Sant Cugat com a ciutat refugi, s'han pogut veure els matisos. El segon tinent d'alcaldia i alcaldable de la CUP, Marco Simarro, ha admès que en aquest sentit "anem coixos". Ho atribueix a què "els protocols estatals ho posen molt difícil". En aquest sentit, l'alcaldable d'ECP, Ramon Gutiérrez, ha reivindicat "la capacitat que tenen els ajuntaments d'alçar la veu i unir-se per fer complir els drets humans".

Acollida de refugiats

Les polítiques d'ocupació per garantir una bona acollida de les persones refugiades també s'ha posat sobre la taula. Ho ha dit l'alcaldable socialista i també el de Junts, que volen aprofitar la força econòmica que té la ciutat en aquest sentit.

Sobre l'acollida de persones refugiades, la regidora Aristoy ha explicat que actualment a Sant Cugat hi ha un pis de Promusa dedicat al seu acolliment. La republicana ha reivindicat la feina feta des de l'Ajuntament, però també ha posat deures a altres administracions amb l'exemple del tap que hi ha per aconseguir cita per a tràmits d'estrangeria. "Això genera més discriminació", ha advertit.

Des del PP, Benejam ha estat crític quant a l'acollida de persones refugiades i ha lamentat que les intencions no són suficients: "Fets reals, pocs", ha lamentat. També ha expressat dubtes en aquesta matèria el tinent d'alcaldia Soler, que considera que l'acollida de persones refugiades es pot haver sobredimensionat arran de la guerra d'Ucraïna. "Tenim un pis per a quatre persones i no està ni ocupat", ha reflexionat quant a la capacitat acollidora de la ciutat.

Banca ètica

La cerca de banques ètiques amb què treballar ha estat un altre punt dels debats. Tots els polítics han coincidit a assenyalar la idoneïtat d'aquesta idea. Ara bé, Soler, actual responsable de l'àrea d'Hisenda, ha advertit que aquest tipus d'entitats no ofereixen crèdits a les corporacions municipals, cosa per la qual es dificulta la relació amb elles.

"Sí, sí i sí"

Al final del debat, s'ha preguntat als representants polítics tres preguntes de sí o no: si estan disposats a emprendre accions de foment de la cultura de pau, si estan disposats a emprendre accions de foments dels drets humans i si el futur pla director de cooperació, que s'haurà de renovar durant el mandant que començarà enguany, s'elaborarà amb participació ciutadana. Els participants ho han tingut clar: "Sí, sí i sí".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.