El pla especial del Parc Rural de la Torre Negra comença a caminar amb l'aprovació inicial del ple


  • Comparteix:

Tots els grups municipals donen suport al projecte, que ha de servir per preservar aquest espai natural

Tots els grups municipals donen suport al projecte, que ha de servir per preservar aquest espai natural

El ple municipal ha donat llum verda per unanimitat a l'aprovació inicial del pla especial de protecció i millora del Parc Rural de la Torre Negra. El document, que ara sortirà a exposició pública, té l'objectiu de preservar integralment tots els terrenys inclosos dins aquest àmbit i dibuixa els usos i activitats que es podran fer en aquest espai. Des de l'oposició han lamentat la falta de concreció del projecte i ja han anunciat que presentaran al·legacions.

Amb l'objectiu bàsic de la preservació integral, el pla especial estableix com a objectius específics la delimitació i definició de les funcions del parc rural, la protecció i millora del medi natural, el paisatge i el patrimoni històric i cultural, o l'ordenació de l'ús públic i la regulació dels usos i activitats productives agroforestals, entre d'altres. Més concretament, s'estableixen un total de 43 actuacions entre les que destaquen la creació d'un centre d'interpretació de la natura, una zona d'aparcament i una portada d'entrada o l'habilitació d'una zona d'horts urbans.

El tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, ha recordat que aquest projecte culmina un procés iniciat fa molts anys a partir de la mobilització ciutadana i que al 2003 va comportar que es modifiqués el PGM per declarar el sector de la Torre Negra no urbanitzable. Ara, ha dit, es tracta d'aconseguir preservar integralment aquest indret.

Eduard Pomar

L'objectiu principal del pla especial és la preservació integral dels terrenys inclosos dins la Torre Negra. La preservació integral cal entendre-la com a preservació del conjunt de l'espai i per evitar les actuacions contràries al seu manteniment i als seus valors intrínsecs


En el mateix sentit s'ha expressat la tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, que ha volgut recordar la importància d'aquesta actuació de desclassificació de sòl.

Mercè Conesa

Que jo conegui, devem ser el primer municipi i gairebé únic de l'àrea metropolitana que s'ha atrevit a fer una desclassificació de sòl d'aquestes característiques i d'aquestes dimensions


Tots els grups polítics han donat suport a l'aprovació inicial d'aquest pla especial, tot i que des de l'oposició han lamentat que no s'hagin inclòs algunes de les seves consideracions i han denunciat una manca de concreció. El portaveu socialista, Salvador Gausa, ha lamentat que no s'hagi aprofitat per decidir el futur de la Ronda Sud i ha afirmat que el seu és un 'sí responsable però crític'.

Salvador Gausa

El nostre és un 'sí' responsable políticament, que subratlla la força de la unitat en un tema de ciutat, però és un sí crític, perquè vostès no han fet res en l'adquisició de sòl i per la forma concreta com gestionen la protecció de la Torre Negra


Des d'ICV-EA han denunciat que el document 'és només una declaració d'intencions'. El portaveu ecosocialista, Xavier Boix, considera que no s'han inclòs alguns temes fonamentals en el projecte.

Xavier Boix

Voldria concretar els punts que queden al descobert i no resolts: la regulació de l'edificació, la implantació de les infraestructures de sanejament, la regulació dels usos i activitat del parc rural i que una bona part del sector esdevingui sòl públic


Per últim, el PP ha remarcat la importància d'una actuació que va començar de la pròpia mobilització ciutadana però ha demanat que es tinguin en compte els equipaments que ja hi ha construïts dins el sector o el futur campus d'Esade. Berta Rodríguez, ha reclamat també que s'ajudi els propietaris a trobar solucions per desenvolupar el sector.

Berta Rodríguez

Aquest pla especial ha de tenir cura de salvaguardar els drets dels propietaris i que aquests no hagin de tenir més càrregues. Per nosaltres, ha de ser l'òrgan gestor qui reguli l'activitat econòmica perquè benefici tot el municipi


Davant d'aquestes consideracions, els socis de govern han recordat que el pla especial no pot entrar a regular l'edificabilitat a la zona, que ja està regulada a la modificació del PGM, però que en canvi sí que contempla aspectes com les infraestructures de sanejament.

Pomar i Conesa han apuntat també que els terrenys situats a la dreta de la Rabassada no inclòs, de moment, dins el pla especial per evitar possibles impugnacions, però que es mirarà d'incloure'ls un cop hi hagi tots els informes necessaris i la documentació. Tots dos han recordat que no és incompatible que part dels terrenys siguin privats i que el sòl s'anirà adquirint en funció de les possibilitats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.