La Comissió de la Dignitat tornarà a mobilitzar-se si es manté el bloqueig al retorn dels 'papers'


  • Comparteix:

La Comissió de la Dignitat anuncia mobilitzacions a la tardor si no es convoca immediatament la comissió Estat-Generalitat que ha de concretar la devolució dels 'papers de Salamanca' que encara no han retornat a Catalunya. El govern de la Generalitat també ha expressat el seu malestar pel retard que està patint el procés i ha demanat al Ministeri de Cultura que acceleri la devolució.

Les dues parts s'han reunit aquest dijous a la conselleria de Cultura. En la trobada, han fet un balanç de la situació en què es troba el procés de devolució, quan fa un any i mig que es va aprovar la llei que autoritzava el retorn dels documents catalans incautats pel bàndol franquista durant la Guerra Civil.

Segons càlculs de la conselleria, queden pendents de retorn unes 1.300 caixes amb documentació d'unes 300 entitats i particulars. Tècnics de la Generalitat ja han finalitzat l'inventari dels arxius i les bases de dades dels documents identificats que s'han de retornar. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, reclama que la devolució no es retardi per motius polítics.

Joan Manuel Tresserras

Hi ha persones d'una certa edat que estan pendents de rebre la documentació. No es pot administrar el temps en clau política, hi ha un deure moral.


Tresserras ha demanat la convocatòria immediata de la comissió mitxa Estat-Generalitat que haurà de verificar els documents i autoritzar el seu retorn a Catalunya. El conseller ha tornat a oferir la màxima col·laboiració de la Generalitat amb el Ministeri de Cultura per evitar que el procés continuï bloquejat.

En el mateix sentit s'ha expressat la Comissió de la Dignitat, que ha pujat el to del seu discurs després de constatar la lentitud que imprimeix al procés el govern espanyol. El portaveu de la Comissió, Toni Strubell, anuncia mobilitzacions a la tardor si es manté l'actitud 'obstruccionista'.

Toni Strubell

Ens veurem obligats a recomençar les mobilitzacions a la tardor, amb tota contundència, per assegurar que aquest tema es desbloqueja.


Strubell ha afirmat que el retard en el retorn dels arxius és un 'menyspreu' a les víctimes del franquisme i a Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.