Es reprenen les negociacions per a la modificació del ROM dos anys després


  • Comparteix:

Els portaveus polítics amb representació al consistori han començat les negociacions per modificar el Reglament Orgànic Municipal (ROM). Les trobades s'han reprès fa una setmana després de gairebé dos anys sense contacte polític sobre aquesta qüestió. A finals de novembre, s'han d'aprovar els tres primers punts del document relacionats amb la distribució de la ciutat.

El ROM recull el funcionament d'un Ajuntament, els drets i deures dels membres de la Corporació, i els drets d'informació i participació dels veïns i entitats del municipi.

El debat obert ara sobre la modificació del ROM se centra en l'adequació del creixement de la ciutat. Les negociacions es van aturar fa gairebé dos anys: d'una banda, per la proximitat d'unes eleccions municipals, i de l'altra, perquè estava prevista una modificació de la llei de règim local que podia condicionar la modificació del ROM.

Ho ha explicat el portaveu de CiU, Joan Recasens, que també ha dit quins són els punts prioritaris de les negociacions.

Joan Recasens

Els tres reptes que tenim són l'organització de l'Ajuntament, l'organització territorial i la participació ciutadana.


El PSC aposta per dividir el nucli urbà de la ciutat en dos districtes. Segons el portaveu socialista, Salvador Gausa, s'ha d'apropar l'administració al ciutadà i aconseguir més participació.

Salvador Gausa

En el nucli històric de la ciutat, hi hauria d'haver dos districtes. Viu un 70% de la població i hi ha d'haver uns mecanismes de descentralització administrativa que permetin més participació.


ICV-EUiA considera que és necessari que tots els districtes de la ciutat tinguin els mateixos canals de comunicació amb l'Ajuntament. El portaveu ecosocialista, Xavier Boix, considera que aquests òrgans han d'aparèixer després d'un debat consensuat i amb la participació de la ciutadania.

Xavier Boix

Tenim clar que hi ha d'haver òrgans de partipació per la ciutadania però voldríem que els nivells de comunicació siguin fruit d'una participació ciutadana.


La portaveu del PP municipal, Berta Rodríguez, recorda que és una assignatura pendent de l'anterior mandat i considera necessari posar-se a treballar.

Berta Rodríguez

És una assignatura pendent del mandat anterior per part de CiU. Va quedar aturat ja que a Madrid estava previst la sortida d'una llei que podia modificar el ROM.


Des d'ERC, el portaveu republicà, Raül Grangé, ha explicat que el seu partit es troba ara en una discussió interna sobre aquesta qüestió i que durant la primera setmana de novembre tindran un posicionament clar. Tot i això, Grangé avança un dels temes prioritaris per ERC.

Raül Grangé

És evident que els consells de districte no fomenten la participació ciutadana.


Els tres primers punts del document, relacionats amb la distribució de la ciutat, s'han d'aprovar a finals de novembre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.