La Comissió de la Dignitat prepara mobilitzacions contra la paràlisi de la devolució dels 'papers de Salamanca'


Temes relacionats

Un concert al Sant Jordi reclamarà el retorn dels 'Papers de Salamanca' (19/oct/07)

El Parlament reclama el retorn de la documentació de catalans que encara resta a l'Arxiu de Salamanca (28/set/07)


  • Comparteix:

La Comissió de la Dignitat prepara noves mobilitzacions per denunciar l'incompliment de la llei de retorn dels 'papers de Salamanca' per part del govern espanyol. Aquest dijous es compleixen dos anys de la primera i única devolució dels documents requisats per les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Segons la Comissió de la Dignitat, la paràlisi del retorn és una mostra de poca 'qualitat democràtica'.

El 31 de gener del 2006 van arribar a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), situat a Sant Cugat, els primers plecs dels anomenats 'papers de Salamanca', coneguts a partir de llavors com els 'papers de la dignitat'. En aquell moment, es van retornar els documents pertanyents a la Generalitat republicana, però va quedar pendent la devolució dels documents d'Ajuntaments, entitats i particulars. A dia d'avui, dos anys després, no s'ha retornat cap document dels dos milions que encara es troben a l'arxiu de Salamanca.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, qualifica de 'greu error polític' la demora en el retorn dels papers per part del govern espanyol.

Joan Manuel Tresserras

Hi ha les condicions perquè el procés es culmini però no es produeix. És un greu error polític per part del govern de l'Estat.


El president de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, considera que la paralització del procés demostra la manca de compromís del govern espanyol.

Toni Strubell

Ni ministeri ni ministre no han fet cap pas retornar la resta de documents. L'actual govern espanyol no té capacitat per fer justícia amb les víctimes del franquisme.


Tot i no concretar-les, Strubell ha anunciat a Cugat.cat que la comissió prepara noves mobilitzacions de cara al mes vinent.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.