La Comissió de la Dignitat reclama judicialment els 'papers' retinguts durant el primer retorn


Temes relacionats

La Comissió de la Dignitat prepara mobilitzacions contra la paràlisi de la devolució dels 'papers de Salamanca' (30/gen/08)


  • Comparteix:

La Comissió de la Dignitat considera que el context electoral i la manca de compromís del govern espanyol perjudiquen la devolució dels 'papers de Salamanca'. Dos anys després del primer i únic retorn, que va portar a Catalunya els arxius de la Generalitat republicana, l'entitat ha presentat aquest divendres un requeriment judicial al govern espanyol perquè completi la devolució i desbloquegi set lligalls que van quedar retinguts en la primera fase del retorn.

El gener del 2006 van arribar a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat, els documents de la Generalitat republicana incautats pel bàndol franquista durant la Guerra Civil. Set lligalls, però, van quedar retinguts i no van completar el seu viatge fins a l'ANC. La Comissió de la Dignitat reclama ara aquests documents i recorda que l'Audiència Nacional espanyola ja va ordenar el seu retorn, en compliment de la llei.

Després de presentar a la delegació del govern espanyol a Barcelona el requeriment judicial, el coordinador de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, ha dit a Cugat.cat que el context electoral i la manca de compromís del govern del PSOE perjudiquen la reclamació de la societat civil catalana.

Toni Strubell

Si resulta electoral menysprear un territori i la seva gent és que alguna cosa no funciona. És trist que s'utilitzi electoralment aquest tema com fa el govern actual.


La Comissió de la Dignitat, que ha estat acompanyada per membres de CiU, ICV i ERC, ha anunciat que, si els set lligalls retinguts no arriben a Catalunya d'aquí a un mes, faran arribar a l'Audiència Nacional espanyola la petició perquè es compleixi la llei.

A l'arxiu de Salamanca, hi queden encara dos milions de documents pertanyents a Ajuntaments, entitats i particulars, uns arxius que segons la llei de retorn aprovada pel Congrés dels Diputats també han de retornar a Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.