Diversitat d'opinions entre els partits locals sobre com afectarà a Catalunya el canvi del govern espanyol


  • Comparteix:

El ple compta amb representants de tots els grups polítics

El ple compta amb representants de tots els grups polítics

El diversos grups polítics municipals divergeixen a l'hora de valorar si Catalunya es veurà perjudicada o beneficiada pel canvi en el si del govern espanyol. CiU, el PP i ERC no veuen amb bons ulls les modificacions en l'executiu ja que creuen que no ajudaran en les negociacions del finançament ni en el desplegament de l'Estatut. De la seva banda, el PSC i ICV-EUiA es mostren esperançats perquè s'accelerin els temes pendents del govern espanyol amb Catalunya.

Amb el canvi introduït per Zapatero, la vicepresidència econòmica és ara per a Elena Salgado, fins ara ministra d'Administracions Públiques, i Manuel Chaves es converteix en vicepresident tercer i ministre de Cooperació Territorial. El ministeri de Foment canvia de mans i passa a José Blanco que substitueix Magdalena Álvarez. Trinidad Giménez, fins ara vicesecretària d'Estat per a Iberoamèrica, ocuparà el lloc de Bernat Soria al capdavant del Ministeri de Sanitat.

El portaveu de CiU, Joan Recasens, ha destacat que Zapatero s'ha posat l'estructura del PSOE a dins del govern i que el PSC tindrà menys pes. Recasens considera que el canvi no beneficiarà les negociacions del finançament ni el desplegament de l'Estatut.

Joan Recasens

No anirem bé si la ministra que ha de tancar el finançament és la que fins ara no ens ha donat les competències que pactava l'Estatut.


El PSC creu que les negociacions sobre el finançament s'han de fer amb independència del canvi de govern, però sí que espera que les noves incorporacions serveixin per accelerar el procés. Ho explica el portaveu de la formació, Salvador Gausa.

Salvador Gausa

Aquestes negociacions s'han d'afrontar amb independència del canvi de govern, però esperem que es facin amb més celeritat.



El portaveu d'ICV-EUiA, Xavier Boix, ha explicat que espera que els canvis en el govern afectin positivament els temes pendents de l'executiu de Zapatero amb Catalunya. Tot i això, Boix s'ha mostrat sorprès que es facin modificacions un any després d'haver constituït l'anterior govern.

Xavier Boix

Espero que Chaves ajudi a tancar el tema del finançament i a veure què passa amb l'Estatut.


El PP veu el canvi de govern com un fracàs i creu que enlloc que canviar el ministre d'Economia cal fer 'veritables polítiques econòmiques'. La portaveu popular, Berta Rodríguez, considera que les modificacions perjudicaran el finançament.

Berta Rodríguez

En el tema de finançament seguiran estrictament les ordres del PSOE. Elena Salgado és molt rígida.



El portaveu d'ERC, Raül Grangé, considera que generalment els canvis en el govern de Zapatero són perjudicials per a Catalunya, que continua amb el finançament pendent.

Raül Grangé

Veiem que qualsevol canvi va en perjudici de Catalunya. Encara tenim el finançament pendent.


El canvi de govern també suposa que a Educació hi haurà Ángel Gabilondo, actual rector de la Universitat Autònoma de Madrid, que substitueix la ministra Mercedes Cabrera. Al Ministeri de Cultura, Zapatero hi col·loca Ángeles González-Sinde, presidenta de l'Acadèmia del Cinema.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.