L'Ajuntament rebaixarà el tipus impositiu de l'IBI, però ingressarà més per aquest impost


  • Comparteix:

Aspecte extern de l'ajuntament

Aspecte extern de l'ajuntament

L'equip de govern reduirà el tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI), però espera incrementar uns dos milions i mig d'euros els ingressos per aquesta via a causa de l'actualització del valor cadastral. El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, assegura que amb aquesta reducció s'evita traslladar la pressió fiscal a les famílies en època de crisi. En canvi, el PSC afirma que la majoria de santcugatencs pagarà més en el rebut de l'IBI. D'altra banda, la resta d'impostos i taxes municipals es congelarà i no s'apujarà ni l'IPC en cas que aquest sigui positiu. L'aprovació inicial de les ordenances s'ha debatut aquest dilluns al ple.

En les properes ordenances fiscals, l'equip de govern reduirà el tipus impositiu del principal impost de recaptació local, l'IBI, i passarà del 0,58% actual al 0,56%. Malgrat aquesta reducció, la revisió cadastral pot fer que alguns ciutadans tinguin un increment de l'import del seu rebut i, per això, l'equip de govern preveu ingressar prop de dos milions i mig d'euros més que l'actual exercici. En aquest capítol, les famílies nombroses mantenen les bonificacions, que passen del 40% al 45%, amb un topall màxim que creix fins als 400 euros en lloc dels 350 actuals.

El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, diu que amb la redacció del tipus impositiu de l'IBI es vol amortiguar l'actualització del valor cadastral.

Jordi Joly

Amb la reducció del tipus impositiu, volem amortiguar l'actualització del valor cadastral. Tot i aquesta reducció, també ingressarem més.


El PSC ha votat en contra de l'aprovació inicial de les ordenances. Els socialistes han criticat l'equip de govern, ja que consideren que en les ordenances fiscals de l'any vinent es traslladarà la pressió fiscal a les famílies en plena crisi. Ferran Villaseñor és regidor del PSC.

Ferran Villaseñor

En moments de crisi, no s'ha de traslladar la pressió fiscal a la ciutadania. I amb l'IBI, ho estem fent.


ICV-EUiA, que s'ha abstingut, ha assegurat que els santcugatencs pagaran entre un 4 i un 10% més en el rebut de l'IBI. Els ecosocialistes han criticat que les bonificacions per a les famílies nombroses siguin universals i que no s'apliquin segons les necessitats de cada domicili. El regidor d'ICV-EUiA Joan Calderón també ha advertit que la congelació d'altres impostos locals pot amagar un increment del que paguen els santcugatencs.

Joan Calderón

Per la tendència de l'IPC, podria ser negatiu. Si congelem les taxes, en realitat estem apujant els preus.



ERC, que s'ha abstingut en la votació, ha lamentat que les bonificacions de l'IBI no contemplin per ara col·lectius com les famílies monoparentals i els jubilats amb pensions baixes. Raül Grangé és el portaveu republicà.

Raül Grangé

El problema és que famílies nombroses rebran les bonificacions sense necessitar-les. Així, famílies monoparentals i jubilats es queden sense ajuts.



El PP ha votat en contra de l'aprovació inicial de les ordenances fiscals. El regidor popular, Fernando Vázquez-Dodero, denuncia quines mancances troba en les bonificacions de l'IBI.

Fernando Vázquez Dodero

Trobem a faltar bonificacions de fins al 50% per a famiílies nombroses i eliminar els topalls d'aquests ajuts.



L'aprovació definitiva de les ordenances fiscals es portarà a debat en un dels propers plens. En la provisional, ha tingut els vots a favor de CiU, les abstencions d'ERC i ICV-EUiA, i el rebuig del PSC i el PP.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.