Divergències entre els partits municipals a l'hora de valorar el paquet de mesures contra el dèficit


  • Comparteix:

Les mesures s'han aprovat al consell de govern d'aquest dimarts

Les mesures s'han aprovat al consell de govern d'aquest dimarts

Els grups polítics municipals que formen el govern de la Generalitat defensen el caràcter 'social' del segon paquet de mesures per reduir el dèficit aprovat aquest dimarts. CiU, de la seva banda, creu que les propostes demostren que l'acord de finançament aconseguit per la Generalitat amb l'executiu espanyol 'no és tan bo'. La pujada de l'impost de la renda afectarà 20.000 catalans que declaren més de 120.000 euros l'any, mentre que la retallada del govern implicarà la reducció de personal, la desaparició de 63 empreses públiques i la regularització de convenis vigents. Pel que fa a l'obra pública, es retallaran 531 milions d'euros, fet que implicarà paralitzar les adjudicacions i alentir les obres ja iniciades.

CiU d'ha mostrat d'acord amb 'l'amprimament de l'estructura de l'administració', però considera que aquest paquet de mesures posa de manifest que l'acord de finançament que el govern ha aconseguit amb l'executiu espanyol 'no és tan bo'. Ho explica el portaveu de la federació nacionalista, Joan Recasens.

Joan Recasens

Fa quatre dies celebraven un acord que deien que era magnífic. Això ha quedat en fum i s'ha demostrat que teníem raó.




El PSC ha assegurat que són mesures 'absolutament necessàries' i que hauria de tirar endavant qualsevol govern. Els socialistes recorden que s'alenteix l'obra pública però que no se suprimeixen les inversions, i que es para atenció a les polítiques socials. Ferran Villaseñor és el primer secretari socialista.

Ferran Villaseñor

Totes les mesures d'aquest tipus són complicades, però absolutament necessàries. No és una qüestió estètica.



El PSC i ICV-EUiA han demanat 'coherència i responsabilitat política' a CiU, i que faci el mateix gest que va fer la setmana passada abstenint-se en la votació del paquet de mesures de l'Estat al Congrés dels Diputats. Tot i això, el president de CiU, Artur Mas, ja ha avançat que votaran en contra del paquet de la Generalitat.

Els ecosocialistes han volgut remarcar que, després d'assumir per 'imperatiu legal' les mesures del govern espanyol, amb les quals no està d'acord, la Generalitat ha demostrat que hi ha una altra manera de fer front a la crisi. Segons ICV-EUiA, amb les noves mesures tothom es fa corresponsable de la crisi, es mantenen els ajuts socials i s'apujen els impostos de les 'classes altes'. Escoltem el portaveu ecosocialista, Joan Calderon.

Joan Calderon

El que ha fet la Generalitat és intentar no retallar les mesures i ajudes socials que depenen del govern. Madrid sí que ho ha fet.


Tant ICV-EUiA com ERC han destacat el pla de lluita contra el frau fiscal que acompanya les mesures. Els republicans contemplen el paquet per reduir el dèficit com 'el mal menor', ja que consideren que la retallada s'ha fet de la manera 'més justa i equitativa possible'. ERC creu que l'augment de l'IRPF s'hauria d'haver fet a partir de les rendes superiors als 100.000 euros, i no als 120.000 euros, com s'ha fet, i ha lamentat que els llocs vacants per jubilació de docents i sanitaris només es cobriran en un 50%. El portaveu d'ERC, Raül Grangé, s'ha mostrat esperançat que aquestes mesures siguin provisionals.

Raül Grangé

Amb menys personal, la sanitat i l'educació gaudiran de menys qualitat. L'esperança és que siguin provisionals.





Cugat.cat ha intentat posar-se en contacte amb el PP, tot i que no ha estat possible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.