Els partits celebren la sentència del Tribunal de la Haia sobre Kosovo, però discrepen de les seves conseqüències


  • Comparteix:

Un ciutadà kosovar amb les banderes de Kosovo i Albània. Font: 3cat24.cat

Un ciutadà kosovar amb les banderes de Kosovo i Albània. Font: 3cat24.cat

Les formacions polítiques de la ciutat aplaudeixen el reconeixement de la declaració unilateral d'independència de Kosovo per part de la Cort Internacional de Justícia ubicada a la Haia, però discrepen sobre les implicacions internacionals. Totes les forces valoren la sentència com una via legal i democràtica de tancar el conflicte entre Kosovo i Sèrbia, però les agrupacions independentistes van més enllà i hi veuen també una nova via per a l'autodeterminació de Catalunya. En canvi, CiU, PSC, ICV-EUiA i PP subratllen l'excepcionalitat del cas i neguen paral·lelismes amb la situació a Catalunya.

El tribunal internacional amb seu a la ciutat holandesa ha dictaminat que la declaració unilateral de l'Assemblea Kosovar del 17 de febrer del 2008 'no viola el dret internacional general'. En resposta a un recurs presentat per Sèrbia, els magistrats avalen la legitimitat i legalitat del procés d'independència de Kosovo, que va comptar amb el reconeixement de 69 estats, entre els quals no hi ha l'espanyol.

Tot i la negativa inicial de l'Estat espanyol de reconèixer el nou estat, les seccions locals de les formacions polítiques s'han mostrat satisfetes amb la sentència. El portaveu de CiU, Joan Recasens, però, creu que la situació de Catalunya no és comparable amb Kosovo.

Joan Recasens

És una zona molt castigada per les guerres. No es pot comparar la situció de Catalunya amb la de Kosovo.



El portaveu del PSC, Salvador Gausa, s'ha felicitat per una sentència que posa fi de manera pacífica i legal a un conflicte armat. Tot i això, Gausa coincideix amb CiU i no creu que la situació del país balcànic sigui comparable a altres nacions amb aspiracions independentistes.

Salvador Gausa

És una solució pacífica i una referència. Nosaltres no veiem paral·lelismes amb altres zones europees.



El president local d'ICV-EUiA, Joan Calderon, valora positivament la declaració i reclama que l'Estat espanyol reconegui l'Estat kosovar. Tot i això, els ecosocialistes tampoc no creuen que sigui un referent per a Catalunya.

Joan Calderon

Les aspiracions independentistes són legítimes però no és convenient buscar paral·lelismes amb Kosovo.


El PP també valora positivament la sentència, però recorda que el tribunal ha posat de manifest l'excepcionalitat del cas kosovar i que, per tant, és una situació 'difícilment comparable' a la d'altres zones d'Europa Occidental.

Berta Rodríguez

La situació que ha patit Kosovo és excepcional i així ho ha tractat el tribunal.


En canvi, ERC veu en el dictamen de la Haia una porta oberta per a la independència de Catalunya. Escoltem el regidor republicà Toni Ramon.

Toni Ramon

Obre la porta a que un Parlament amb majoria independentista declari la independència i trobi reconeixement internacional.


La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) considera el procés d'independència de Kosovo un referent, tot i reconèixer les diferències amb el cas català. Així ho ha dit el membre de la CUP, Guim Pros.

Guim Pros

La situació és molt diferent. Però aquest procés és un referent on emmirallar-se.



Reagrupament interpreta la sentència en clau catalana i considera que reforça el plantejament de la formació liderada per Joan Carretero. Escoltem al coordinador del Vallès de la formació, Lluís Tarrés.

Lluís Tarrés

Alegria pel poble de Kosovo i, a més, ens dóna la raó en proposar que la independència ha de venir per una declaració unilateral.




L'Estat espanyol no ha reconegut la independència del país balcànic, en contra del que han fet 22 dels 27 estats de la Unió Europea, entre ells el Regne Unit, França i Alemanya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.