La mirada política als efectes del 10-J


Temes relacionats

Reflexions des de Sant Cugat un any després de la manifestació del 10-J (10/jul/11)

Sant Cugat s'uneix a la marxa contra la retallada de l'Estatut amb una resposta massiva i unitària (11/jul/10)


  • Comparteix:

La manifestació va ser el reflex del poble català

La manifestació va ser el reflex del poble català

La indignació, la injustícia i l'emoció del record de la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut resumeixen el sentiment dels representants polítics al ple, tret del PP, que considera que va ser un enfrontament amb les institucions. Després d'un any del 10-J, una de les marxes més massives d'ençà de la democràcia a Catalunya, CiU ja dóna per acabada l'etapa estatutària. D'altra banda, el PSC i ICV-EUiA consideren que s'ha de reivindicar el que va aprovar a les urnes el poble català, malgrat 'estigui en punt mort'. La CUP destaca que la manifestació va crear un precedent independentista que ara és ja un procés 'imparable'.

El copresident de CiU a la ciutat, Jordi Puigneró, assegura que els ciutadans van fer un pas endavant per decidir el futur de Catalunya a la manifestació, que va acollir al voltant d'un milió de persones, i destaca que ara l'única opció és 'el dret a decidir sense límits'. A més, assegura que s'han de buscar 'nous horitzons'.

Jordi Puigneró

La gent ha pres consciència que aquesta Espanya ha decidit acabar amb l'etapa estatutària. Ha dit fins aquí prou.


La relació entre Catalunya i l'Estat espanyol ha viscut un abans i un després del 10-J. Enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió conclouen que l'independentisme ha esdevingut una tendència creixent en la societat catalana, motivada principalment per factors econòmics. Alguns partits polítics coincideixen a dir que la manifestació d'ara fa un any va crear un precedent al respecte. És el cas del portaveu de la CUP, Guim Pros.

Guim Pros

Va ser una manifestació obertament independentista que reclamava anar més enllà de l'Estatut. L'independentisme és un fet imparable.



Tot i que les consignes independentistes van ser les que més es van deixar escoltar durant aquella jornada, el primer secretari del PSC, Ferran Villaseñor, recorda que el tarannà de persones que hi va assistir era molt divers.

Ferran Villaseñor

Alguns tenien una bandera sota la que estar, com els independentistes, i altres centenars i milers de persones reivindicàvem la decisió presa a les urnes.



El president del PP, Jordi Carreras, considera, però, que l'independentisme a Catalunya correspon a una minoria que va fer 'molt soroll' durant la marxa del 10-J, però que 'va clarament a la baixa'. A més, com ja va defensar un any enrere, és 'imprescindible' el respecte a les decisions que prenen òrgans institucionals com el Tribunal Constitucional.

Jordi Carreras

Té especial valor el que dèiem ja llavors de la importància de respectar les decisions dels òrgans i institucions.



Respecte a l'òrgan jurídic, tots els partits estan d'acord en la necessitat d'una reforma immediata. Així ho destaca el president d'ICV-EUiA, Joan Calderon, que a més demana al PP i al PSOE que deixin 'de fer política amb el Tribunal Constitucional'.

Joan Calderon

El Tribunal Constitucional està massa polititzat per les forces més representatives al Congrés. S'ha de replantejar tot el sistema de tria perquè sigui una institució representativa.



La sentència que va emetre la institució jurídica el 28 de juny de l'any passat sobre l'Estatut aplicava una segona modificació al text inicial. El Tribunal Constitucional va invalidar preceptes de 14 articles i en va interpretar 27 més, afectant pilars del text relacionats amb la llengua, la justícia i les competències.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.