Reflexions des de Sant Cugat un any després de la manifestació del 10-J


Temes relacionats

La mirada política als efectes del 10-J (10/jul/11)

Sant Cugat s'uneix a la marxa contra la retallada de l'Estatut amb una resposta massiva i unitària (11/jul/10)


  • Comparteix:

Al voltant d'un milió de persones es van manifestar a Barcelona el 10-J

Al voltant d'un milió de persones es van manifestar a Barcelona el 10-J

Sant Cugat reflexiona sobre les conseqüències de la manifestació del 10-J d'ara fa un any, una de les més multitudinàries que es recorden i amb una elevada presència santcugatenca. Els resultats de les eleccions municipals i al Parlament han estat algunes de les repercussions directes de les revindicacions que es van posar sobre la taula durant el 10-J, segons el periodista expert en mitjans de comunicació i nacionalismes, el santcugatenc Xavier Giró. Una marxa que, assegura, va fer 'prendre força a la idea de sobirania'. Tot i així, l'escriptor Víctor Alexandre creu que l'única opció és la creació d'un estat propi, mentre que per l'historiador Jordi Casas, la solució passa per una política de 'peix al cove'. Altres opinions apunten que és la Generalitat qui hauria d'adaptar el text a la legislació vigent, com és el cas del president d'Impulso Ciudadano, José Domingo. Reviu a Cugat tv la manifestació del 10-J

El 10-J va esdevenir un punt i a part en les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol. Els crits independentistes que van ressonar durant tota la jornada van ser, segons Giró, el primer pas per conquerir espais de sobirania, 'que no necessàriament és sinònim d'independència'. El periodista santcugatenc explica un dels factors pels quals aquesta tendència sobiranista ha crescut d'ençà la manifestació.

Xavier Giró

Molta gent va trencar amb el fenomen de l'espiral del silenci. Quan defenses una postura minoritària tendeixes a callar, però quan les idees es comparteixen i són fortes tendeix a expandir-se.





L'escriptor Víctor Alexandre, però, considera que només la independència servirà per posar punt final al conflicte i que, malgrat estar d'acord en el fons, a través de manifestacions com la d'ara fa un any 'no s'aconseguirà res'. Segons Alexandre, els catalans estan desorientats i són com 'presoners demanant més hores de pati'.

Víctor Alexandre

El que hem de fer és votar una classe política que porti el país a la normalitat, que és tenir un estat propi.


El també santcugatenc, l'historiador Jordi Casas, planteja una altra via per a una possible solució: dur a terme una política de 'peix al cove'. Tot i així, considera que Catalunya continua desenvolupant l'Estatut 'com si res'.

Jordi Casas

Sortirem de la via institucional per aprofitar conjuntures polítiques que requereixin majories absolutes al Parlament.



En un altre ordre de coses, el president d'Impulso Ciudadano, José Domingo, lamenta que el govern de la Generalitat no hagi adaptat el text estatutari a la sentència dictada pel Tribunal Constitucional i, per tant, a la legislació vigent. També critica que es desenvolupin lleis inconstitucionals i assegura que un dels factors que fa que 'tot funcioni malament' és la 'desconnexió entre les diferents administracions de l'Estat espanyol'.

José Domingo

Lamento que el govern de la Generalitat no hagi estat a l'alçada i no hagi acomodat la sentència a la legislació vigent.



Pel que fa al Tribunal Constitucional, tots coincideixen a dir que és necessària la seva modificació, ja que ha perdut prestigi en part per la forta politització de l'òrgan.

Milers de persones han rememorat aquest dissabte la històrica manifestació del 10-J amb una nova marxa pels carrers de Barcelona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.