Divergències en el ple sobre el model d'un nou pacte fiscal


  • Comparteix:

Els models sobre la fiscalitat han centrat el debat /Font: Dreamstime.com

Els models sobre la fiscalitat han centrat el debat /Font: Dreamstime.com

El ple ha aprovat, amb els vots de CiU i ICV-EUiA, la moció de la federació nacionalista per a l'assoliment d'un nou pacte fiscal per a Catalunya en la línia del concert econòmic. El text, que ha incorporat esmenes ecosocialistes, ha servit per denunciar que el dèficit fiscal és el principal responsable de l'ofec financer dels consistoris, i per emplaçar la ciutadania a reivindicar un marc fiscal just. El PSC i la CUP s'hi han abstingut i el PP s'ha mostrat contrari, tot carregant contra el PSC, que presentava moció pròpia demanant un model fiscal federat.

El text presentat per CiU situa el dèficit fiscal que travessa el país com el problema econòmic més greu que pateixen els catalans. És per això que la federació nacionalista demana superar l'esquema fiscal vigent en favor d'un nou acord econòmic entre Catalunya i l'Estat espanyol en la línia del concert econòmic.

La moció reprova que les institucions espanyoles hagin 'menyspreat la voluntat dels catalans de rebre un tracte fiscal just'. És en aquest sentit que CiU demana a la ciutadania i les entitats que se sumin a un esforç col·lectiu per a l'assoliment d'aquest nou pacte fiscal. El text de CiU ha inclòs esmenes d'ICV-EUiA, una d'elles oposant-se a la publicació d'un anunci a la premsa local, tal com deia el text inicial de CiU.

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha convidat la resta de partits a fer pinya per assolir un marc fiscal més just, defugint debats territorials i ideològics.

Carles Brugarolas

Els partits aquí representats li fem un flac favor als ciutadans si no lluitem junts per garantir un marc fiscal més just.




El debat sobre el nou pacte fiscal ha inclòs la discussió d'una moció presentada pel PSC, que reclamava la revisió de l'actual model de finançament perquè pugui avançar cap a un nou pacte 'real i federal'. Escoltem la defensa del portaveu socialista, Ferran Villaseñor.

Ferran Villaseñor

Encara no som un estat federat. Nosaltres, com deia Pasqual Maragall, volem un estat federal, però diferent.



El PP que, ha votat en contra de la moció de CiU i la moció del PSC, ha centrat la seva intervenció en carregar contra el text dels socialistes, a qui ha demanat coherència en els seus plantejaments federalistes.

Sobre la moció de CiU demanant l'assoliment d'un nou pacte fiscal en la línia del concert econòmic, ICV-EUiA s'hi ha mostrat a favor -tot i no poder incloure la totalitat de les seves esmenes- i la CUP s'hi ha abstingut. No obstant això, les dues formacions s'han unit a l'hora de defensar la reforma fiscal com a primer pas per abordar de forma solvent un nou model de pacte fiscal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.