Romeva responsabilitza PP i PSOE del veto a l'esmena sobre el català a la UE


  • Comparteix:

La Comissió d'Exteriors no debatrà l'oficialitat del català / Font: wikipedia

La Comissió d'Exteriors no debatrà l'oficialitat del català / Font: wikipedia

L'eurodiputat santcugatenc, Raül Romeva (ICV-EUiA), creu que el PP i el PSOE han pressionat el Parlament Europeu perquè impedeixi que es voti aquest dijous sobre l'oficialitat del català. Romeva, juntament amb els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU) i Oriol Junqueras (ERC) van portar la petició conjunta a la Comissió Europea (CE), després d'aconseguir les 19 signatures de membres necessàries per fer-ho.

La Comissió Europea va posar com a condició als tres eurodiputats catalans, que havien d'aconseguir el 25% de les signatures dels membres de la comissió en què avalessin la petició que el català esdevingués llengua oficial a la Unió Europea (UE). Segons han comunicat els eurodiputats, l'esmena ja comptava amb el suport unànime del grup liberal i de bona part del grup verd, així com alguns dels vicepresidents de la Comissió d'Exteriors.

Segons han justificat el serveis jurídics de la comissió, l'oficialitat d'una nova llengua no oficial en el seu estat, no depèn de les competències de la comissió d'Exteriors. Els eurodiputats catalans, però, atribueixen el veto a pressions d'última hora, possiblement del PP i PSOE que volen evitar que el català esdevingui oficial al Parlament Europeu.

A més, consideren que aquesta és 'una mostra del dèficit democràtic i de l'allunyament de les institucions europees dels ciutadans' i critiquen 'la manca de sensibilitat' dels dos grans partits espanyols. Així mateix, afirmen en un comunicat que 'les reiterades negatives a qualsevol ús del català de la UE donen incentius racionals a un nombre creixent de catalans per demanar l'Estat propi'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.