Les bonificacions de l'IBI per a famílies nombroses recullen criteris de renda per primera vegada


Temes relacionats

El tipus impositiu de l'IBI es redueix, però es preveu un increment del 5% als rebuts (18/oct/11)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del ple

Imatge d'arxiu del ple

Les bonificacions de l'Impost de Béns Immobles (IBI) recolliran per primera vegada criteris de renda. Les ordenances fiscals de l'any vinent, aprovades aquest dilluns al ple, estableixen que el valor cadastral de l'habitatge i els ingressos anuals de les famílies nombroses determinaran les bonificacions de l'IBI.

El tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI) ha quedat tal com s'havia aprovat inicialment i passarà del 0'52 al 0'505 per apaivagar l'increment de la revisió cadastral. Tot i aquest descens, l'equip de govern calcula que el rebut per aquest tribut augmentarà un 5% de mitjana, és a dir, per sobre de l'IPC.

Per determinar les bonificacions de l'IBI de les famílies nombroses, en un primer moment es prendrà com a referència el valor cadastral de l'habitatge, una proposta d'ICV-EUiA i la CUP. Si el valor és superior als 400.000 euros, no hi haurà bonificació. Si la xifra està entre els 300.000 i els 400.000 euros, la bonificació serà del 25%. Si està per sota dels 300.000 euros, la bonificació serà del 50%.

Aquest barem està supeditat als ingressos de la unitat familiar, a partir d'una proposta del PP. Independentment del valor cadastral de la seva residència, una família nombrosa es podrà beneficiar d'un 90% de la bonificació de l'IBI si té menys de 12.000 euros d'ingressos. Si té entre 18.000 i 12.000 euros, la bonificació serà del 70%. Si en té més de 18.000, es prendrà com a referència el valor cadastral de la residència per determinar si hi ha bonificació. Seran les famílies les nombroses les que hauran de facilitar a l'Ajuntament la declaració de la renda per beneficiar-se de les bonficacions. La decisió implicarà una redistribució en l'aplicació de l'impost més favorable a les rendes inferiors, però la quantitat total que ingressa el consistori per aquest concepte es mantindrà.

Les ordenances fiscals també recullen una bonificació del 50% en la taxa de residus als comerciants afectats per obres de més de tres mesos de durada a la via pública, una antiga reivindicació del PSC.

Les ordenances recullen una nova taxa pel cost i el manteniment del servei de clavegueram. S'inclourà en el rebut de l'aigua i gravarà en funció del consum. El cost mitjà de la taxa serà de 17 euros al trimestre.

El debat sobre els preus públics, en els quals es vol introduir criteris de renda, ha quedat posposat per a properes sessions plenàries. L'equip de govern vol negociar amb els grups municipals els criteris per aplicar la 'tarifació social'.

Les ordenances fiscals han estat votades per parts. Les bonificacions de l'IBI per a famílies nombroses ha tingut el suport de CiU, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, i el vot negatiu del PP. L'IBI en general ha tingut el suport de CiU, el vot negatiu popular i l'abstenció de la resta. La taxa de clavegueram ha tingut el vistiplau de CiU i la negativa de tota l'oposició. Finalment, la resta de les ordenances ha rebut el vot afirmatiu de CiU i del PSC, l'abstenció del PP i la negativa d'ICV-EUiA i CUP.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.