La CUP marxa del ple per la retirada de la moció per declarar Sant Cugat ciutat antimonàrquica


  • Comparteix:

Imatge d'una concentració antimonàrquica a Sant Cugat

Imatge d'una concentració antimonàrquica a Sant Cugat

El grup municipal de la CUP ha abandonat el ple municipal d'aquest dilluns com a protesta per la retirada de l'ordre del dia d'una moció presentada pel partit que demanava que Sant Cugat es declarés ciutat antimonàrquica. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha pres aquesta decisió com a presidenta del ple davant un requeriment de l'àrea jurídica de l'Ajuntament, que argumentava que el text presentat podria incórrer en un delicte d'injúries contra la Corona.

L'ordre del dia comptava amb una moció conjunta dels grups municipals de la CUP i ICV-EUiA de censura popular a la monarquia espanyola i per declarar Sant Cugat vila antimonàrquica. La retirada d'aquest punt de l'ordre del dia ha provocat l'abandonament del ple dels regidors independentistes.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha explicat el posicionament del consistori i ha subratllat que amb aquesta acció també està 'preservant' els drets i les garanties dels regidors de la CUP.

Mercè Conesa

A mi em correspon ordenar el debat i amb una nota contrària del secretari general els asseguro que també preservo els seus drets i garanties.




Aquesta decisió ha comptat amb el suport del PP. Així ho ha expressat el seu portaveu, Jordi Carreras.

Jordi Carreras

L'informe jurídic no donava opció a una altra sortida que no sigui el compliment de la llei. Expresso el nostre suport al compliment de la llei.





De la seva banda, el portaveu municipal de la CUP, Guim Pros, ha explicat que han seguit tota la tramitació habitual per portar al ple aquesta moció però que s'han trobat amb l'impediment per part de l'Ajuntament, a instàncies de l'àrea jurídica. Pros ha lamentat que no es pugui debatre sobre la monarquia i ha anunciat la marxa dels regidors de la CUP d'aquest ple de gener.

Guim Pros

El ple de Sant Cugat no accepta debatre sobre aquest tema. És un atemptat clar contra la llibertat d'expressió i per aquest motiu ens absentarem del ple.





El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha lamentat que no es pugui debatre amb normalitat sobre aquesta institució. A més, ha posat sobre la taula la contradicció que suposa el marc jurídic espanyol, que no ha jutjat antics franquistes i atempta contra la llibertat d'expressió en relació a la monarquia.

Dues mocions de contingut similar s'han debatut recentment a Catalunya. Una a Viladamat, on governa la CUP, i l'altra a Vic, on l'alcalde és de CiU.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.