L'atenció a les persones i la lluita contra l'atur, prioritats en els pressupostos 2012


  • Comparteix:

El pressupost ordinari de l'Ajuntament per a 2012 se situa en els 92'1 milions d'euros, un 4'7% menys que l'any passat, a causa de l'actual context econòmic. La inversió es queda en els 22'5 milions d'euros, amb un descens del 3'4% respecte fa un any. Les línies estratègiques del pressupost presentat per l'equip de govern se centren en l'atenció a les persones i les polítiques d'ocupació per a aturats de llarga durada.

Pressupost ordinari

El pressupost ordinari disponible és de 92'1 milions d'euros, amb un descens respecte l'any passat per afrontar els efectes de la crisi. En aquest context, hi ha un descens del 0'7% en despesa de personal en termes relatius, una caiguda del 10% de mitjana en les subvencions a entitats culturals i esportives, la reducció fins al 0'7% en àmbit de solidaritat, fins ara situat en l'1%, i el descens en les partides procedents de la Generalitat i el govern espanyol.

En canvi, es potencien les polítiques assistencials, amb 12'2 milions en ajut a les persones, d'on surten 3'3 milions per a assistència a persones en risc d'exclusió social i el manteniment de les beques escolars i menjador. També es reforcen les accions d'ocupació amb un pla de 300.000 euros per donar feina temporal a persones que hagin esgotat la prestació d'atur, entre altres mesures. Altres eixos prioritaris dels comptes són el posicionament de Sant Cugat com a 'Smart city', la protecció de les famílies i la defensa de la qualitat dels centre públics educatius.

A més dels efectes directes de la crisi, els pressupostos estan marcats per tres factors. El primer és que Sant Cugat entra a formar part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb l'aportació anual de 4'2 milions d'euros de la partida d'ordinari que seran retornats a la ciutat en inversió durant quatre anys. El segon, les restriccions en àmbit de recursos humans, la qual cosa limita la contractació temporal i la substitució de permisos de paternitat/maternitat i les baixes mèdiques. El tercer, l'obligació de dedicar recursos a l'expropiació de zones verdes, que està xifrada en 3'5 milions d'euros del capítol d'inversió.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat que els comptes són 'realistes', amb un accent social i amb la voluntat d'estalviar en la despesa ordinària per fer inversió. Segons Conesa, el pressupost se centra a atendre les persones i en la millora de l'espai públic, tot i el context econòmic.

Mercè Conesa

Hem primat l'atenció domiciliària i també els ajuts socials, per garantir que la crisi afecti el mínim l'exclusió social pròpia



Inversions

La partida d'inversió arriba als 22'5 milions d'euros aquest 2012. 12'6 milions del pressupost de l'empresa municipal d'habitatge Promusa es destinen a la construcció de 150 habitatges de protecció oficial, 63 dels quals aniran en règim de venda i 87 al lloguer. Amb la resta de diners, s'instal·larà gespa artificial a la pista d'atletisme, es milloraran les voreres i l'asfalt de diverses zones, i es completarà la urbanització del districte de Mira-sol.


Endeutament

Les previsions de l'equip de govern són acabar l'any amb un rati d'endeutament entre el 72% i el 73%, per sota del màxim legal del 75%.

L'equip de govern, en majoria absoluta de CiU, negociarà els comptes amb l'oposició per obtenir el seu suport.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.