Els santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Piqué entre els 15 demandants que asseuen avui l'Estat espanyol al Tribunal d'Estrasburg


  • Comparteix:

Pomar va ser un dels detinguts i incomunicats el 92.

Pomar va ser un dels detinguts i incomunicats el 92.

Avui s'inicia al Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg la vista oral per decidir si finalment s'admet la demanda per tortures contra l'Estat espanyol presentada pels santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Pique i 13 detinguts més durant l'operació contra l'independentisme ordenada per Garzón el 1992. Pels demandants, la vista d'avui ja significa una victòria moral després de denunciar inútilment les tortures durant 10 anys davant divereses instàncies judicials espanyoles.

L'Estat Espanyol haurà de contestar avui per què mai va obrir una investigació per aclarir la procedència de les lesions que van rebre els independentistes detinguts durant l'operació dels jutge Garzón del 1992. A més, haurà de respondre per què en el procediment obert en un jutjat de Madrid mai es va citar els guàrdies civils denunciats. Ho ha explicat un dels denunciats, el santcugatenc Ramon Piqué:

Ramon Piqué

Davant els indicis de tortures, per què no es va investigar?


Segons els denunciants, la vista d'avui és un pas endavant molt important després d'onze anys de l'operació policial. Segons Piqué, encaren la sessió d'avui amb optimisme ja que la legislació, diu, en contra de les tortures, els pot afavorir:

Ramon Piqué

Hi ha pocs casos que hagin arribat tan lluny i la legislació ens és favorable.


Els detinguts demanen un canvi en la legislació antiterrorista que en realitat és un atemptat contra els drets dels detinguts. En aquest sentit, segons ha explicat Eduard Pomar, ja han rebut el suport d'ERC i ICV que portaran al Parlament una iniciativa legislativa per demanar que les declaracions es gravin amb video i en presència d'un metge forense de confiança del detingut.

Eduard Pomar

Cal actuar per impedir que cap persona controli els interrogatoris que es practiquen durant les incomunicacions


Pomar i Piqué i la resta de 13 denunciants afirmen que no es van deixar visitar pels forenses perquè no se'n refiaven i que aportaran certificats que acrediten les lesions.

Finalment els detinguts no podran fer la seva declaració en català, com era la seva voluntat, ja que el Tribunal els ha denegat aquesta possibilitat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.