La Fundació Sant Cugat aborda la intervenció de l'economia espanyola en el seu cicle de debats


Temes relacionats

La Fundació Sant Cugat debat l'articulació de la sobirania dels estats (21/feb/12)

Globalització, immigració i estat del benestar, a debat a la Fundació Sant Cugat (10/feb/12)


  • Comparteix:

'L'economia espanyola està informalment intervinguda i l'estat del benestar en perill'. Aquestes són algunes de les tesis que han defensat aquest dimarts l'exdiputada socialista i economista Montserrat Colldeforns i l'economista, sociòleg i professor de la UAB Josep Adelantado en un sopar-tertúlia organitzat per la Fundació Sant Cugat. Els dos economistes han criticat que el govern espanyol es dediqui a seguir el que marca Alemanya i França i no aposti per prendre decisions autònomes.

En una entrevista prèvia a la xerrada, el professor Josep Adelantado ha defensat que l'Estat del benestar està en perill perquè el capital s'ha dedicat a especular abans que invertir en l'economia productiva. Adelantado, a més, ha afirmat que Catalunya pot ser intervinguda perquè l'Estat espanyol ja està 'informalment intervingut'.

Josep Adelantado

Actualment qui dirigeix l'economia espanyola és el tàndem que formen Merkel i Sarkozy. L'economia espanyola està intervinguda perquè no es prenen decisions autònomes.



En línies similars s'ha expressat l'economista i exdiputada socialista al Congrés espanyol, Montserrat Colldeforns, que ha volgut deixar clar que la crisi i la dreta que ara governa són els principals culpables que provoquen que l'Estat del benestar estigui en perill. Colldeforns però ha subratllat que els governs i els ciutadans són part responsable a l'hora de defensar l'Estat del benestar.

Montserrat Colldeforns

En els moments immediats els responsables són els governants. Però els ciutadans també han de defensar l'estat del benestar. Correm el risc de caure en una societat dividida en dos.





Segons Colldeforns per sortir de la situació actual els governs haurien de prendre com a model els països nòrdics i no les economies neoliberals més anglosaxones i nord-americanes.

Sota el títol 'El futur de l'estat del benestar' una quinzena de persones han assistit a la xerrada, celebrada aquest dimarts al Terra Dolça.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.