Avança la protecció de Can Busquets i Can Monmany


Temes relacionats

La protecció de Torre Negra i la reserva de sòl per a 355 habitatges protegits, al ple de dilluns (17/mai/12)

Sant Cugat vol que l'AMB compensi els municipis que tenen zones verdes amb més inversió (23/feb/12)

S'habilita una oficina per informar sobre les requalificacions de zones verdes a Valldoreix (19/set/11)

La fi del conflicte per les zones verdes de Valldoreix, més a prop (22/mar/11)


  • Comparteix:

Finca de Can Monmany

Finca de Can Monmany

Els espais de Can Busquets i Can Monmany avancen cap a la protecció definitiva gràcies a dues modificacions del Pla General Metropolità (PGM) aprovades al ple d'aquest dilluns. Això és en part possible pel fet que es podran traslladar a les dues àrees zones verdes de Valldoreix. Els tràmits, que inclouen compensacions per als propietaris de les zones verdes i dels dos espais, també comportaran la reserva de sòl per a habitatge públic i l'ampliació del Teatre-Auditori, entre altres aspectes.

A part de la protecció de les dues finques, l'operació implicarà, a grans trets, la reserva de sòl per a habitatge públic (355 pisos) i privat (218) a diversos punts de la ciutat i l'eliminació de la benzinera de Rius i Taulet. També es guardarà un espai per a la futura ampliació del Teatre-Auditori, la conversió de la zona de les rieres de Can Nonell i Can Clavell en un parc urbà, la reseva per construir un equipament esportiu a Valldoreix i la potenciació de la zona de l'entorn de l'estació d'aquest territori.

L'operació implica que el consistori compra les dues finques, la de Can Monmany, en copropietat amb l'EMD, i la de Can Busquets, els propietaris de les quals rebran compensacions com la possibilitat de construir en altres indrets de la ciutat, i locals i oficines de l'empresa municipal Promusa.

En paral·lel, els propietaris de les zones verdes, la majoria de les quals estan a l'entorn de les rieres de Can Nonell i Can Clavell, rebran compensacions per l'operació. Alguns han rebut parcel·les de sòl urbà i altres han vist com s'ha consolidat una part com a verd privat fora d'expropiacions a canvi d'una cessió d'una part de la parcel·la al consistori.

D'aquesta manera, també es pretén desencallar la problemàtica de les expropiacions de les zones verdes que ha d'afrontar l'administració municipal, que en els àmbits de les dues modificacions arriben a 205.000 metres quadrats, amb un cost d'expropiació que arribaria als 40 milions d'euros, segons el Jurat d'Expropiació de Catalunya. Per ara, ja s'han signat 40 convenis amb propietaris de zones verdes i se n'estan treballant 45 més. Així es vol compensar els propietaris de les zones verdes de manera que no calgui afrontar, per part de l'administració local, el cost econòmic de l'expropiació forçosa a la qual tenen dret els titulars dels terrenys. En altres paraules, es busca resoldre el conflicte econòmic amb els propietaris de les zones verdes sense haver-los d'indemnitzar.

El regidor d'Urbanisme, Pere Casajoana, resumeix el triple objectiu de l'operació

Pere Casajona

Preservem Can Monmany i Can Busquets, projectem habitatge públic i afrontem les zones verdes.



El PSC i ICV-EUiA són les dues formacions que veuen menys clara l'operació. Els ecosocialistes i els socialistes, que han anunciat al·legacions, no veuen amb bons ulls que se situï el nou equipament esportiu de Valldoreix a prop de la rambla de Jacint de Verdaguer. Els ecosocialistes també consideren que cal un estudi de mobilitat per a la nova zona de centralitat de l'estació de Valldoreix i lamenten que a Can Cabassa, una de les zones implicades en els tràmits, s'hagi perdut sòl d'equipament per tenir-hi més habitatge sense tenir present l'alt nombre de vivendes buides al municipi. Una altra de les crítiques és l'elevada valoració que s'ha donat als acords amb els propietaris de Can Monmany i Can Busquets. Joan Calderon és portaveu d'ICV-EUiA.

Joan Calderon

No ens convencen alguns convenis, sobretot els que hi ha amb els grans propietaris.



El PP s'ha abstingut i ha subratllat que l'operació comporta un estalvi econòmic per a la ciutat. La CUP s'ha abstingut en els dos tràmits per analitzar-los amb més detall.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.