La reforma deixa a les autonomies les competències locals d'educació i sanitat


Temes relacionats

El govern espanyol limita les competències dels consistoris per llei (13/jul/12)

L'executiu espanyol obre la porta a tancar les EMD (13/jul/12)

Els comerciants santcugatencs en contra de les mesures del govern espanyol (13/jul/12)

L'increment de l'IVA costarà 1'5 milions a l'Ajuntament (13/jul/12)


  • Comparteix:

Menys competències per als ajuntaments / Font: Premsa Sant Cugat

Menys competències per als ajuntaments / Font: Premsa Sant Cugat

Les competències locals en matèria d'educació i sanitat passaran a mans de les comunitats autònomes. Així ho preveu l'avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració, que en el seu àmbit local preveu modificar les competències dels ajuntaments. Els consistoris només podran exercir les competències obligatòries marcades per la llei, per a les quals tindran dotació econòmica.

L'objectiu és simplificar l'administració pública, determinar clarament les competències i dotar-les de finançament. És per això, que el govern espanyol vol eliminar dels ajuntaments aquelles competències 'impròpies'.

De moment, s'ha precisat en un comunicat que les competències locals en educació i sanitat passaran a les comunitats autònomes. De la mateixa manera, els consistoris només podran assumir competències facultatives -no obligatòries- en cas de garantir financerament els serveis propis marcats per la legislació i complir amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

L'executiu espanyol calcula que la mesura permeti un estalvi de com a mínim 3.500 milions d'euros.

L'altra línia d'intervenció és la supressió d'alguns ens, organismes, societats, fundacions i consorcis públics locals. A més, els ajuntaments tenen un termini transitori fins al 31 de desembre del 2014 per corregir el dèficit d'aquestes entitats o s'hauran de dissoldre.

El futur marc legislatiu també aborda els sous de les corporacions locals. En aquest cas, cap alcalde, com tampoc els presidents de les diputacions, podran cobrar més que un ministre. És a dir, la seva retribució no superarà els 68.981,88 euros. Els sous de la corporació municipal tampoc podran superar el 0,6% de la partida de despesa del pressupost municipal. A més, i a través de la futura Llei de Transparència, els ajuntaments estaran obligats a publicitar els sous i indemnitzacions dels càrrecs electes, que quedaran marcats i homogeneïtzats per l'Estat espanyol.

També es limiten els assesors dels ajuntaments, ja que el personal eventual no pot superar el nombre de regidors, i la figura de l'interventor dependrà de l'Estat espanyol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.