Romeva, preocupat per la negació dels 426 euros als aturats que vagin a l'exterior


  • Comparteix:

Aquesta renda és accessible després d'estar un any aturat i seguir un itinerari de compromís d'activitat

Aquesta renda és accessible després d'estar un any aturat i seguir un itinerari de compromís d'activitat

La Comissió Europea (CE) investigarà alguns dels canvis introduïts pel govern espanyol en el programa de la renda activa d'inserció pels aturats amb necessitats econòmiques especials, com la que diu de retirar el pagament a les persones que surtin a l'estranger. Arran d'una pregunta parlamentària de l'eurodiputat santcugatenc d'ICV-EUiA, Raül Romeva, Brussel·les assegura que té previst obrir una investigació sobre les modificacions del reial decret de juliol per evitar que no siguin 'desproporcionades'.

La normativa espanyola assegura que la sortida a l'estranger, per qualsevol motiu o duració, interromp la inscripció com a sol·licitant de feina. A més, estipula que un cop suspesa la participació al programa, 's'exigirà un període de 12 mesos ininterromputs per a una nova inscripció'. En la seva pregunta, Raül Romeva i l'eurodiputada verda Marije Cornelissen qüestionaven la CE sobre si la normativa espanyola no contradiu les directrius europees que permeten als sol·licitants de feina conservar el seu dret a les prestacions d'atur durant almenys tres mesos. El govern espanyol va assegurar poc després d'aprovar la mesura que inclouria excepcions per a persones que haguessin de sortir a l'estranger per motius urgents o d'extrema necessitat justificats.

En qualsevol cas, Brussel·les ja ha decidit enviar un escrit d'investigació a les autoritats espanyoles amb caràcter d'urgència per debatre la situació dels aturats amb renda activa d'inserció i els riscos de perdre la prestació si surten a l'estranger. El comissari de Treball, László Andor, assegura en la seva resposta a la pregunta de Romeva, que 'les disposicions nacionals no poden ser desproporcionades respecte a l'objectiu de la legislació nacional i les disposicions de la UE cap a la reinserció en el mercat de treball i la mobilitat laboral transfronterera'.

En aquest sentit, apunta que seria 'desproporcionat' que una persona perdés la prestació per sortir 'un dia del territori d'un estat membre per assistir a una entrevista de feina a l'estranger'. La Comissió Europea vol informació, també, sobre l'efecte de la nova disposició en la capacitat dels sol·licitants de feina per obtenir l'exportació de les prestacions d'atur i que ara requereix una autorització abans d'abandonar el territori de l'estat membre competent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.