CiU, el PSC, ICV i CUP volen una consulta sobre l'estat propi la propera legislatura


Temes relacionats

CiU vol que Catalunya sigui el proper estat d'Europa ( 8/oct/12)

Contribució santcugatenca a la gran concentració per la independència (12/set/12)


  • Comparteix:

La bandera catalana

La bandera catalana

CiU, ICV-EUiA i la CUP aproven una moció en defensa del dret de Catalunya a decidir el seu futur i insten el proper govern a organitzar una consulta sobre l'estatus polític del país durant la propera legislatura. El PSC ha votat a favor dels punts del text en què es recull el dret dels catalans a escollir el seu futur mentre que el PP ha mostrat un rebuig total a la proposta.

La moció remarca que bona part del catalanisme ha intentat trobar sense èxit un encaix de la realitat nacional catalana al si de l'Estat espanyol i en posa com a exemple la laminació de l'actual Estatut. Com a conseqüència d'aquest escenari, el text destaca que disposar d'un estat propi com la resta de països europeus és vist com 'una necessitat inajornable' per una part creixent de la població, tal com va expressar la darrera manifestació de l'Onze de Setembre. El responsable de llegir la moció, el convergent Jordi Puigneró, ha fet una crida a dur a terme el procés de forma democràtica i el màxim de diàleg amb la comunitat internacional i el govern espanyol.

Jordi Puigneró

El ple expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí.


El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, que s'ha qualificat d'independentista al ple, ha defensat el dret a decidir com una opció de 'radicalitat democràtica' i ha recordat que són les lleis les que s'han adaptar a la realitat.

La CUP ha votat a favor del text i ha recordat que, des de fa anys, l'esquerra independentista adverteix que no hi ha relació política possible amb l'Estat espanyol. No obstant això, la CUP ha reivindicat els Països Catalans i que s'impulsi una Europa dels pobles i dels treballadors.

El PSC s'ha posat al costat del dret de Catalunya a decidir què fer amb el seu futur polític amb el vot a favor en alguns dels punts del text. Els socialistes també han carregat contra el PP, al qual acusen d'impulsar atacs contra Catalunya, com, per exemple, la recollida de signatures contra l'Estatut.

El PP s'ha oposat a la proposta i ha acusat CiU de situar Catalunya en un debat polític perillós. El portaveu popular, Jordi Carreras, ha recordat que l'organització del referèndum recau en la decisió del govern espanyol i ha agitat la bandera de la por l'endemà d'una eventual independència.

Jordi Carreras

És difícil que s'accepti un referèndum. Si es fes, la incertesa seria cridanera.


La moció era, inicialment, una proposta de CiU i és el mateix text que es va aprovar al Parlament poc després de la manifestació de l'Onze de Setembre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.