El ple aprova el pressupost amb els vots a favor de CiU


Temes relacionats

El pressupost ordinari disponible per al 2013 es redueix un 4'3% (22/oct/12)

El projecte de pressupost del 2013, en audiència pública avui (22/oct/12)

Primer pas de les ordenances fiscals a l'espera de les al·legacions de l'oposició (16/oct/12)

Nova bonificació en l'obertura d'establiments per crear ocupació local ( 2/oct/12)

Les taxes municipals pujaran l'IPC a les ordenances de l'any vinent ( 2/oct/12)


  • Comparteix:

Façana de l'ajuntament

Façana de l'ajuntament

Els pressupostos del 2013 han quedat aprovats en el ple d'aquest dilluns amb els vots de l'equip de govern, amb CiU en majoria absoluta, mentre que l'oposició s'ha decantat pel vot negatiu. Les ordenances fiscals, que regulen les aportacions dels veïns en forma d'impostos i taxes, ha comptat amb els vots positius del govern i les abstencions de l'oposició en la majoria de punts. Els comptes de l'any vinent es reduiran fins als 88'1 milions d'euros, un 4'3% menys que els d'aquest any, amb una partida de 20 milions en inversions, un 10% menys que enguany. Les ordenances recullen una nova taxa municipal per a entitats financeres que tinguin els caixers automàtics a la via pública, una proposta d'ICV-EUiA i la CUP.

Pressupost
Tal com havia fet en l'aprovació inicial, l'equip de govern ha defensat que els comptes de l'any vinent prioritzen el suport a les persones, l'educació i les polítiques d'ocupació. Aquests punts queden fora de les retallades, que són d'un 10% de mitjana per a les àrees de prestació obligatòria i d'un 25% per a serveis no obligatoris. En educació, l'aportació municipal a les escoles bressol, a la d'art i la de música és de 3'5 milions, un 30% més que aquest any, per compensar l'eliminació de la partida del govern espanyol i la reducció de la de la Generalitat.

Segons el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, un dels aspectes reforçats per a l'any vinent és el programa d'ocupació, que es vol lligar a l'economia social en un futur.

Carles Brugarolas

Volem fer viables aquests llocs de feina i unir-los a l'economia social.


Ordenances
L'equip de govern recull a les ordenances fiscals la reducció del tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI) per ajustar-lo a l'augment de l'IPC (3'5%) de cara a l'any vinent. La resta de taxes municipals s'ajustarà també a l'increment de l'IPC, fet que, segons el govern, suposa 'una congelació de la pressió fiscal'. L'àrea d'Economia preveu uns pressupostos per a l'any vinent amb un descens del 5% d'ingressos respecte els comptes actuals, el que suposaria entre quatre i cinc milions menys d'euros. Segons Carles Brugarolas, el nou marc d'impostos i taxes és més redistributiu que els anteriors.

L'equip de govern diu haver estimat totalment o parcialment la meitat de les al·legacions presentades pels grups municipals a les ordenances fiscals 2013, sempre que s'adeqüessin a la llei. Una de les principals novetats, procedent d'ICV-EUA i la CUP, és una nova taxa municipal per a entitats financeres que tinguin caixers automàtics a la via pública.

A les ordenances fiscals 2013 s'inclouen altres les al·legacions del PSC, ICV-EUA i la CUP, com per exemple les bonificacions del 90% per a les famílies nombroses amb ingressos anuals reduïts (ICV-EUA i CUP), la limitació de la bonificació del 50% de l’IBI de les famílies nombroses a un topall de valor cadastral de l'habitatge habitual (CUP) o la bonificació del 50% de la taxa de residus als comerços amb atenció al públic que vegin afectada la seva activitat, durant un mínim de tres mesos, per obres realitzades o promogudes per l'administració local (PSC).

No s'han acceptat altres al·legacions com la d'ICV-EUiA per no rebaixar el tipus impositiu de l'IBI residencial per al 2013 i la petició del PSC d'establir bonificacions fiscals de fins el 50% de la quota de l'IBI - fins a un màxim de 10 anys - dels habitatges de protecció oficial de venda de Promusa.

El grup municipal del PP no ha presentat al·legacions a les ordenances fiscals 2013.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.