L'Oficina Antifrau col·laborarà amb l'Ajuntament per evitar el risc de corrupció


Temes relacionats

Compromís de la ciutat amb la transparència i el bon govern (15/feb/13)


  • Comparteix:

Foto de família de l'acord amb tots els grups municipals / Font: Localpres

Foto de família de l'acord amb tots els grups municipals / Font: Localpres

L'Oficina Antifrau i l'Ajuntament col·laboraran per minimitzar els riscos de corrupció a la corporació municipal. L'organisme guiarà el consistori per elaborar un Pla d'Integritat que, entre d'altres punts, fixarà el reglament de conflictes d'interès i incompatibilitats per als polítics i directius, i desenvoluparà un pla de prevenció. Es tracta d'un dels compromisos del Pacte per la transparència que també preveu la retirada de l'assignació als partits amb un membre electe condemnat per corrupció en cas que la formació no aparti aquest membre de la seva responsabilitat pública.



El 2010 es va aprovar a Sant Cugat un document amb les mesures per garantir una millora de la transparència en l'actuació municipal, a partir de l'aprovació d'una declaració institucional de la junta de portaveus sobre transparència i bon govern. Aquest dijous els grups polítics municipals han revisat el document i hi han incorporat novetats i millores perquè així ho establia aquell acord, remarcant que els canvis no són fruit de la conjuntura actual, segons ha deixat clar l'alcaldessa, Mercè Conesa, i la resta de portaveus municipals.

Ha estat així com ha nascut aquest Pacte per la transparència que inclou, com un dels punts més rellevants, un acord de col·laboració amb l'Oficina Antifrau. L'organisme s'encarregarà d'instruir la corporació municipal en el bon servei públic i ajudarà a dissenyar un Pla d'Integritat que marcarà codis per al bon govern i com combatre pràctiques fraudulentes. El document acordat per tots els partits també endureix la lluita contra la corrupció i compromet a la retirada de l'assignació econòmica als grups municipals que tinguin un membre electe condemnat per corrupció, encara que la sentència no sigui ferma, en el cas que la formació no l'aparti del servei públic.

Sobre aquest compromís, l'alcaldessa, Mercè Conesa, assegura que és la manera de fer més responsables els partits polítics amb representació municipal quan es produeix un cas de corrupció.

Mercè Conesa

Planteja l'exigència que una persona condemnada no pot exercir la funció pública. També ens obliga a fer responsables als partits en casos de corrupció des del consistori.


El portaveu del PP, Jordi Carreras, ha valorat el document com una manera de demostrar l'honorabilitat de la immensa majoria dels polítics en un moment en què les 'males accions d'uns pocs esquitxen la resta'.

Jordi Carreras

S'ha d'evitar el desprestigi global de la classe política perquè és fals. La majoria són gent honesta. De tots els partits.


Des del PSC, el seu portaveu, Ferran Villaseñor, s'ha mostrat a favor de la revisió del sistema de partits i de reivindicar el bon nom de l'administració pública.

Ferran Villaseñor

És l'hora de la bona política, perquè d'aquesta situació només en sortirem així. Les coses es poden fer millor i d'una altra manera.


ICV-EUiA ha estat el partit que ha proposat l'anul·lació de l'assignació mensual de les formacions en cas de condemna d'un dels seus representants electes. El seu portaveu, Joan Calderon, ha aprofitat per alçar la veu a favor de la Llei de transparència, tal com també ha defensat la mateixa alcaldessa.

Joan Calderon

S'han recollit totes les aportacions a la Llei de transparència. Volem un compromís contra la corrupció i una revisió del sistema de partits.


El portaveu de la CUP, Guim Pros, ha encoratjat els companys polítics a aprofitar l'oportunitat que representa el document acordat 'pel grau d'autoexigència que representa'.

Guim Pros

Estem parlant d'un document valent i que té una gran exigència que hem de poder complir.


La catedràtica d'Ètica santcugatenca Victòria Camps ha avalat el contingut del document amb l'objectiu de remarcar el valor de la transparència.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.