L'Ajuntament suspèn el cobrament de plusvàlues en cas de dació en pagament


Temes relacionats

La PAH manté les accions malgrat el cop a la llei Hipotecària espanyola (15/mar/13)

Sant Cugat vol deslliurar de plusvàlues les llars amb dació en pagament (19/feb/13)


  • Comparteix:

L'acord recull algunes de les peticions de la PAH

L'acord recull algunes de les peticions de la PAH

Les persones que afronten casos de dació en pagament podran beneficiar-se també de la suspensió cautelar de les liquidacions de les plusvàlues, que fins ara només incloïa els afectats en processos de desnonament de la primera residència. La mesura és fruit d'una moció institucional aprovada aquest dilluns al ple, que tindrà efectes entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2013.

El ple municipal ha donat llum verda a una moció institucional que acorda la suspensió cautelar de les liquidacions de plusvàlues en casos de dació en pagament i altres transmissions assimilables d'habitatges de primera residència. Caldrà, diu la moció, que es tracti de transmissions relacionades de forma directa amb la cancel·lació total o parcial d'un crèdit hipotecari que es troba en situació greu d'impagament i que aquest tingui per causa la incapacitat econòmica.

L'objectiu és que les famílies que hagin saldat el deute hipotecari a través d'una dació en pagament amb el seu banc no hagin de pagar -fins que l'Estat espanyol ho legisli- l'impost municipal de la plusvàlua, referent a l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana. Així, l'Ajuntament amplia els criteris per beneficiar-se d'aquesta mesura, fins ara aplicable als casos de desnonament.

El membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Sant Cugat Julià Mestieri ha estat l'encarregat de llegir la moció institucional, que també destaca 'la injustícia tributària' que suposa en determinats casos el pagament de les plusvàlues.

Julià Mestieri

És evident que les famílies que perden la seva residència consitueixen un dels principals col·lectius en risc d'exclusió. En aquestes circumstàncies la plusvàlua suposa un cas flagrant d'injustícia tributària.


Per beneficiar-se de la mesura caldrà acreditar la manca de recursos per fer front al pagament de les plusvàlues. Els serveis econòmics i socials del consistori valoraran la situació de cada cas.

Fins ara, la suspensió cautelar de les liquidacions de les plusvàlues per a casos de desnonament ha comportat que l'Ajuntament deixi d'ingressar 400.000 euros per 41 execucions de desnonament.

La moció també insta el govern espanyol a modificar la Llei de les hisendes locals per fer extensiva a totes les adjudicacions hipotecàries d'habitatges de primera residència la consideració de l'entitat adquirent de l'immoble com a subjecte substitut del contribuent. Aquesta mesura s'aplicaria a deutors hipotecaris sense recursos, alliberant-los així de la càrrega de la plusvàlua.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.