El ple, tret del PP, carrega contra la supressió de les EMD i la reforma local


Temes relacionats

La Diputació rebutja la reforma de l'administració local presentada per l'Estat (28/feb/13)

CCOO alerta de la pèrdua de serveis per la reforma estatal de l'administració local (22/feb/13)

Els ajuntaments deixaran de prestar serveis d'educació i sanitat en cinc anys (16/feb/13)

L'interventor de l'Ajuntament obre la porta a la supressió de l'EMD ( 5/nov/12)

La Generalitat garanteix que l'Estat no eliminarà les EMD catalanes (27/oct/12)

Valldoreix porta el rebuig a l'eliminació de les EMD a totes les administracions (13/oct/12)

Conesa confia que l'Estatut garanteixi l'EMD de Valldoreix (24/jul/12)

L'EMD de Valldoreix, tranquil·la tot i les reformes del govern espanyol (18/jul/12)

L'Ajuntament defensa les seves competències en educació (15/jul/12)

La reforma deixa a les autonomies les competències locals d'educació i sanitat (13/jul/12)

L'executiu espanyol obre la porta a tancar les EMD (13/jul/12)


  • Comparteix:

Seu de l'EMD de Valldoreix

Seu de l'EMD de Valldoreix

Tots els grups polítics amb representació al consistori, tret del PP que s'ha abstingut, han defensat aquest dilluns la continuïtat de les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), davant la proposta de supressió d'aquestes administracions que planteja el govern espanyol. A més, els partits han rebutjat amb una altra moció l'avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local en considerar que és 'un atemptat contra la democràcia'. De la seva banda, el PP, que ha votat en contra d'aquest acord, ha defensat la necessitat de fer reformes en profunditat, també dins l'administració local.

Amb una moció impulsada per CiU, el PSC i ICV-EUiA i aprovada juntament amb el suport de la CUP, els partits han rebutjat la proposta estatal de reforma de l'administració local i, en especial, la intenció de supressió de les EMD.

Els grups han coincidit a qualificar la proposta estatal com un atac contra la democràcia i contra els ajuntaments, tal com ha destacat la portaveu de CiU, Cristina Paraira.

Cristina Paraira

Entenem que és un atac a l'autonomia local sense precedents, carrega el principi de subsidarietat, és recentralitzador i no té en compte que les EMD són l'administració més propera.


Aquest rebuig s'ha sumat al d'una moció del PSC amb esmenes de CiU, que, a més rebutjar la proposta estatal, també demana a la Generalitat la defensa de les competències exclusives en règim local i la tramitació urgent de la llei catalana de Governs locals i Hisendes locals. El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha criticat un avantprojecte que 'vol carregar-se les competències dels ajuntaments'.

Ferran Villaseñor

Vol carregar-se les competències dels ajuntaments mitjançant la reducció del seu finançament i abordar les compentències per ens provincials.


Davant la situació que plantegen les dues mocions aprovades, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha reclamat de nou un millor finançament per als municipis.

Joan Calderon

Toca tornar a demanar un escenari de finançament de les administració local per donar cobertura a tots els serveis.


El text també demana a la Generalitat la modificació de la legislació perquè es permeti que les EMD de gran format, com la de Valldoreix, puguin veure reconegudes les seves especificitats territorials i econòmiques. Tot i així, el PP -que s'ha abstingut en la proposta de suport a les EMD i ha votat en contra del rebuig a la reforma de l'administració local- ha defensat la necessitat de portar a terme canvis estructurals i en profunditat dins les institucions públiques. En aquest sentit, el portaveu del PP, Jordi Carreras, ha assegurat que la continuïtat de l'EMD de Valldoreix requereix de reflexió per concretar la seva conveniència.

Jordi Carreras

No sabem si allò que convé més als ciutadans és mantenir l'actual divisió administrativa o que desaparegui l'EMD per un consell de barri.


La CUP, a través del regidor Ignasi Bea, també ha obert la porta a abordar la viabilitat de l'administració valldoreixenca, tot i que ha donat suport a la moció en considerar que la proposta estatal de supressió de les EMD és una imposició.

Ignasi Bea

Estem oposats a la reforma i suprimir les EMD per norma és una retallada democràtica. Però hem de fer un debat sobre si l'EMD és pertinent. Nosaltres al programa polític vam proposar fer una consulta.


Les dues mocions destaquen que la proposta de racionalització i sostenibilitat de l'administració local com un atac a l'autonomia local que no soluciona el problema del dèficit públic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.