L'oposició es posa dura en la fiscalització de la feina de CiU en dos anys de mandat


  • Comparteix:

Els partits han debatut la feina feta en dos anys de mandat / Font: Guillem de Pablo

Els partits han debatut la feina feta en dos anys de mandat / Font: Guillem de Pablo

Els partits de l'oposició es desmarquen del discurs de l'alcaldessa en el ple extraordinari d'aquest dilluns per analitzar l'estat de la ciutat. El PP ha criticat l'adhesió de Sant Cugat a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), mentre que el PSC li ha demanat no oblidar les reclamacions de la segona residència i l'hospital de referència per fer seguidisme de les doctrines del president Mas. ICV-EUiA ha lamentat que el municipi hagi sortit esquitxat pels casos 'Palau' i 'Martorell' i se'l presenti encara com una ciutat aparador. La CUP ha situat la desobediència com la millor recepta per plantar cara a la reforma administrativa del govern espanyol i a les retallades socials de la Generalitat.



PP

El PP ha començat el discurs amb una critica a l'adhesió de Sant Cugat a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El seu portaveu, Jordi Carreras, ha assegurat que no tots els membres de l'equip de govern comparteixen aquest posicionament i ha atribuït l'increment de l'independentisme a un 'sentiment irracional'.

Jordi Carreras

Només comparteixen aquest sentiment alguns integrants de l'equip de govern. Els altres, no.


Parlant en espanyol, Carreras ha reconegut que Sant Cugat és una ciutat còmoda per viure i treballar-hi. Tot i això, Carreras ha fet una crida a resoldre 'les deficiències i les desigualtats', en referència als territoris allunyats del centre. Com a exemple, el popular ha parlat del Pla de Mobilitat (PMU), en el qual, assegura, s'han relegat les perifèries. D'aquesta iniciativa, també n'ha criticat que 'relegui el vehicle privat i prioritzi els vianants i les bicicletes'.

Segons el PP, les propostes per millorar la participació ciutadana són correctes i l'acció social és positiva però millorable. En el camp econòmic, els populars han instat a reduir el deute del consistori, que consideren exagerat.

PSC

El PSC s'ha congratulat de l'esforç fet en la protecció de Torre Negra i en la revitalització del Pla de Mobilitat, en el qual 's'ha de continuar treballant'. Els socialistes també exigeixen que s'inverteixin els diners promesos als districtes i una major connectivitat entre barris, i ha lamentat que les investigacions de Método 3 i la suposada adjudicació irregular del pav-3, dins el 'Cas Palau', hagin esquitxat la imatge de Sant Cugat.

No obstant això, si en alguna cosa s'ha posat fort el PSC ha estat en desmentir l'alcaldessa quan ha dit que els pagaments a proveïdors es fan en 45 dies. Els socialistes asseguren que els abonaments es fan actualment en 63.

El PSC ha lamentat que CiU hagi posat per davant els interessos de partit abans que els de ciutat a l'hora de reclamar a la Generalitat els deutes pendents. En aquesta línia, el portaveu Ferran Villaseñor ha reclamat no 'esborrar del mapa' les reivindicacions de la segona residència i l'hospital de referència.

Ferran Villaseñor

CiU s'ha despenjat en la demanda d'aquests dos equipaments que ha esborrat la Generalitat. Volem que quedin planificats.


ICV-EUiA

ICV-EUiA s'ha desmarcat d'un discurs de l'alcaldessa 'poc crític'. Els ecosocialistes han admès que la satisfacció de la ciutadania amb el municipi és alta, tot i que ho han atribuït a que el nivell socioeconòmic de Sant Cugat és més elevat que a municipis veïns on la crisi causa més problemes.

En aquest sentit, el partit ha advertit que els santcugatencs amb menys recursos corren el risc de quedar exclosos i, per això, ha cridat l'equip de govern a treballar pels més vulnerables i a executar completament les partides socials. El seu portaveu, Joan Calderon, ha instat el govern a elaborar un pla transversal d'inclusió social amb l'educació, l'ocupació i les prestacions socials com a prioritats.

Joan Calderon

La meva alternativa de ciutat passa perquè algú que perd l'habitatge vagi a Promusa i li ofereixin un habitatge a Sant Cugat, i no a un altre municipi.


Calderon ha elogiat els acords per als plans de Mobilitat i Habitatge, i al Pacte per la transparència. En canvi, ha criticat que sigui difícil fer seguiment de les mocions aprovades i que es vengui a la població que Sant Cugat és una 'Smart city' quan encara hi ha feina pendent. L'ecosocialista s'ha afegit als laments perquè Sant Cugat hagi aparegut als mitjans recentment esquitxat pels casos 'Palau' i 'Martorell'.

CUP

El portaveu de la CUP, Guim Pros, ha reclamat l'aplicació de la progressivitat fiscal i la tarifació social, en el capítol de l'elaboració dels pressupostos, i una embranzida en el model de ciutat de proximitat.

Uns problemes que els independentistes volen suavitzar corregint el sobredimensionament del cartipàs municipal i l''excessiva' despesa en neteja viària, i reclamant una política d'habitatge més proactiva i una aposta més decidida per ajudar les llars que pateixen la crisi.

La CUP també ha posat sobre la taula debatre si Sant Cugat seria una ciutat més cohesionada i sostenible social i econòmicament si es regís per la desobediència. Pros considera que el municipi ha de plantar cara així a la reforma de l'administració que planteja el govern espanyol i a les retallades socials que arriben de Madrid i la Generalitat.

Guim Pros

La política de retallades repercuteix en els serveis més propers. Les mobilitzacions ciutadanes demostren el debat de si ens hem de regir per la legitimitat moral o la llei.


CiU

Des del grup municipal de CiU, la portaveu Cristina Paraira ha fet èmfasi en l'esforç per ampliar els canals de participació ciutadana amb la creació de 50 òrgans territorials i sectorials. També ha destacat la creació d'un pla de mesures per avançar en la transparència i el bon govern municipal.

CiU ha subratllat algunes actuacions de l'equip de govern com la remodelació de la plaça de Barcelona, el soterrament de les línies d'alta tensió a Valldoreix, la urbanització als districtes, la consolidació del Mira-sol Centre i la futura reforma del Mercat Pere San. La federació nacionalista també ha remarcat la contribució del projecte d''Smart city' en la disminució de la despesa municipal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.