Els partits del ple, a favor i en contra del projecte llei dels governs locals


Temes relacionats

La Generalitat aprova la llei de governs locals plantant cara a la reforma local del PP (31/jul/13)

Conesa veu bé que la Generalitat només delegui els serveis que vagin finançats (31/jul/13)

Puig vol una llei de governs locals que s'adeqüi a les demandes reals de les EMD (31/jul/13)


  • Comparteix:

El partits del ple interpreten diferent el projecte de llei

El partits del ple interpreten diferent el projecte de llei

Els partits polítics amb presència al ple reben amb disparitat d'opinió l'avantprojecte de llei de governs locals aprovat pel Parlament que estableix les línies mestres de l'administració local. Mentre CiU, PSC i CUP ho valoren com un pas endavant, des del PP i ICV-EUiA es veu diferent. Pels populars és una mostra més de la confrontació del govern català envers l'Estat espanyol i els ecosocialistes lamenten que l'objectiu primordial sigui l'estabilitat pressupostària.

CiU aplaudeix la reforma i assenyala que s'ha fet tenint en compte 'la realitat dels municipis' i buscant el consens. La portaveu del grup municipal nacionalista, Cristina Paraira, també ha destacat que amb el nou text es posarà punt final als dubtes que sovint generen els límits competencials als municipis.

Cristina Paraira

Els ajuntament sovint han fet serveis que no pertocaven. Ara, quedarà delimitat què correspon a cada institució. Una millor organització que es traduirà en estalvi.


El PP carrega contra el govern català, a qui acusa de no governar de manera eficient. Segons el portaveu dels populars de Sant Cugat, Jordi Carreras, aquesta proposta és una reacció a la reforma impulsada des del govern de l'Estat espanyol i assegura que amb aquesta actitud es fa 'mal a Catalunya'.

Jordi Carreras

Amb independència dels errors o encerts del projecte, no es pot mantenir un estat de confrontació constant en totes les qüestions.


Per part del PSC, el regidor Pere Soler considera un bon pas el projecte de llei del qual espera que, amb el debat parlamentari, es reforci amb el màxim de consens possible. Sobre la delegació de competències als ajuntaments, Soler creu que 'cal fer net' i que abans els consistoris rebin el diners pendents de la Generalitat.

Pere Soler

Els ajuntaments han de rebre, com a mínim, el deute de les prestacions de serveis que han fet pel traspàs de competències.


ICV-EUiA s'ha mostrat contrària al text. El seu rebuig se centra en l'objectiu de fons del projecte que, segons ha explicat el portaveu ecosocialista, Joan Calderon, només busca l'estabilitat pressupostària. A més, Calderon ha criticat que no s'hagi cercat el consens entre les entitats municipalistes.

Joan Calderon

No hi estem d'acord per què vol establir la llei d'estabilitat pressupostària com a dogma de les polítiques públiques. Hi ha altres elements a tenir en compte.


Des de la CUP es veu positiu el document aprovat pel govern perquè blinda les administracions davant la reforma local del PP. No obstant això, el regidor del partit Ignasi Bea creu que s'han de concretar aspectes com el traspàs competencial entre administracions i el tancament d'empreses públiques que no siguin rendibles.

Ignasi Bea

Algunes de les propostes, com les vegueries i els municipis, són positives. Esperem que altres administracions s'eliminin o es racionalitzin de debò.


El projecte de llei de governs locals inicia ara el tràmit parlamentari i, segons la Generalitat, preveu un estalvi de fins a 1.000 milions d'euros per legislatura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.