Jaume Bosch (ICV): 'Una Europa sense Catalunya és inimaginable'


Temes relacionats

Jaume Bosch (ICV-EUiA): 'Calen polítiques d'esquerres com les que representa Raül Romeva per sortir de la crisi' ( 4/jun/09)


  • Comparteix:

La possibilitat que una Catalunya independent es quedi fora de la Unió Europea (UE) és 'inimaginable' tot i les últimes declaracions de la Comissió Europea que afirmen el contrari. Això opina el vicepresident d'ICV, Jaume Bosch, que en la presentació del seu llibre 'De l'Estatut a l'autodeterminació' ha dit que el país es troba en un punt de no retorn que s'ha de confirmar fent una consulta d'autodeterminació.

Pel vicepresident ecosocialista, en cas que tingui lloc el referèndum, el territori guanyaria molta legitimitat davant la UE i això repercutiria positivament en la possibilitat de quedar-se dins l'ens supranacional. En una entrevista a Cugat.cat, el també diputat es mostra optimista en el sentit que el marc legal espanyol és prou ampli per permetre la pregunta.

Pel diputat el problema és que l'Estat espanyol sembla poc disposat a permetre la consulta, fet que demostra que el problema és de voluntat política i no pas jurídica.

Jaume Bosch

És perfectament factible celebrar el referèndum de manera legal. Falta voluntat política per part del PP.


En cas que l'Estat espanyol no doni la seva autorització, Bosch aposta per celebrar la consulta igualment emparant-se en el marc legal que ofereix la Llei de consultes catalana. L'últim recurs que creu que hauria de tirar endavant el Parlament és la convocatòria d'eleccions plebiscitàries, una opció que segons Bosch no seria tan 'neta'.

Jaume Bosch

El problema d'unes eleccions és que l'autodeterminació no seria l'únic tema important.


'De l'Estatut a l'autodeterminació' convida el lector, segons Bosch, a abordar la qüestió de la independència de manera seriosa. El polític alerta que cal anar més enllà dels actuals debats i començar a plantejar-se quin model polític i econòmic vol seguir Catalunya en cas de ser independent, per no repetir els errors que han portat Europa a la crisi actual.

Finalment, el vicepresident d'ICV s'ha referit a la possible unió dels Països Catalans, un projecte col·lectiu que és possible a llarg termini, diu, en cas que es comparteixi un projecte comú però mantenint la sobirania de cada regió.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.