El PSC vol rebaixar l'IBI a través de la separació de la taxa d'escombraries


  • Comparteix:

El PSC ha presentat les seves esmenes en roda de premsa aquest dilluns

El PSC ha presentat les seves esmenes en roda de premsa aquest dilluns

El PSC proposa crear una taxa d'escombraries per separar aquest pagament inclòs ara a l'IBI i aplicar així noves bonificacions. La desvinculació de la taxa ha de permetre rebaixar l'IBI, que, segons el partit, s'ha de calcular en funció de l'IPC d'octubre i aplicar tipus diferenciats per la tipologia d'immobles. La formació presentarà aquestes propostes com a esmenes a les ordenances fiscals, tot i que la seva aplicació requereix d'un estudi previ.

Actualment, el servei de recollida d'escombraries es paga juntament amb el rebut de l'IBI. El PSC vol separar aquests dos pagaments. D'una banda, la desvinculació permetrà rebaixar l'IBI, segons el partit, ja que no incorporarà el cost de la recollida d'escombraries i es podran aplicar nous criteris de reducció en funció del nivell de renda.

En aquest sentit, el PSC proposa que l'augment de les taxes i impostos es calculi en base a l'IPC d'octubre i que, en el cas de l'IBI, s'apliquin tipus diferenciats segons la tipologia de l'immoble. El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha explicat aquest dilluns que es tracta d'una esmena 'política', que no es podrà aplicar en les ordenances de l'any vinent, ja que s'han d'establir les diferents tipologies, que estan vinculades al valor cadastral.

Ferran Villaseñor

Demanem que això es realitzi durant el temps. La revisió cadastral s'ha de fer l'any vinent i el 2016 hem de tenir una nova ponència cadastral.


De l'altra banda, fruit d'aquesta divisió de pagaments, el grup municipal planteja la creació d'una taxa d'escombraries també vinculada a les tipologies d'immobles. Això ha de permetre, a més, l'aplicació de bonificacions vinculades al nombre d'aportacions a la deixalleria, a l'autogestió dels residus orgànics amb compostador i als ingressos familiars, tal com ha destacat Villaseñor.

Ferran Villaseñor

S'ha de separar per saber quant costa i poder reduir la quota a la gent amb menys ingressos.


En total, el PSC presentarà 23 esmenes a les ordenances fiscals per a l'any vinent. Entre les propostes, s'inclouen exempcions de l'IBI per a parcel·les cedides a l'Ajuntament per a horts urbans, bonificacions del 50% per als habitatges llogats a través del programa de lloguer social de l'Oficina Local d'Habitatge i una rebaixa del 25% del tipus als aparcaments residencials.

La formació també planteja bonificacions en l'IBI del 80% per a famílies amb jubilats i ingressos inferiors a 1,5 vegades l'IPREM -Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples-, i del 50% si és dues vegades inferior. Per als menors de 30 anys que hagin adquirit un habitatge i no superin 3,5 vegades el IPREM, s'estableixen bonificacions del 50% durant dos anys, així com per habitatges de Promusa.

A més, el PSC proposa bonificacions en l'Impost sobre Activitats Econòmiques per plans de transport per als treballadors i en l'impost sobre construccions si es crea ocupació estable. També vol ampliar les reduccions en la taxa de clavegueram i rebaixar els preus públics per casaments civils, els quals proposa convertir-ho en una taxa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.