Els partits de Sant Cugat es posicionen davant la pregunta de la consulta


  • Comparteix:

L'anunci s'ha fet aquest dijous al Palau de la Generalitat / Foto: ACN

L'anunci s'ha fet aquest dijous al Palau de la Generalitat / Foto: ACN

Els partits del municipi amb presència al Parlament han valorat a Cugat.cat la pregunta que s'ha proposat per a la consulta del 9 de novembre del 2014. CiU garanteix que la consulta té base jurídica, ERC espera que l'Estat espanyol 'estigui a l'alçada', ICV-EUiA considera la pregunta un primer pas per trencar amb l'Espanya de les autonomies i la CUP ha advertit que caldrà desobeir la legalitat espanyola. El PP assegura que no té sentit la pregunta ni la consulta, C's la titlla d''il·legalitat' i el PSC espera la celebració del consell nacional per expressar el seu posicionament.

El president de la Generalitat ha anunciat aquest dijous l'acord de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP sobre la data i la pregunta de la consulta. La pregunta tindrà dos apartats. En el primer es preguntarà: 'Vol que Catalunya esdevingui un Estat?'. En cas afirmatiu, hi haurà una segona pregunta: 'Vol que aquest Estat sigui independent?'. Els grups també han pactat la data, el 9 de novembre del 2014.

El president de CiU, Joan Maria Terribas, ha destacat el caràcter inclusiu de la pregunta per recollir el màxim de sensibilitats. També ha advertit que el procés toparà contra aquells 'que no volen que els ciutadans s'expressin', però que tot i així la pregunta compta amb garanties i base jurídica per poder formular-se.

Joan Maria Terribas

Qui no vol que es faci la consulta buscarà qualsevol argument en contra per no deixar al ciutadà expressar-se. Estem convençuts que hi ha base jurídica per fer la pregunta.


ERC demana a Espanya que estigui a l'alçada democràtica i permeti la consulta, tot i que no hi diposita moltes esperances. La presidenta d'ERC, Mireia Ingla, aplaudeix la pregunta que es proposa perquè inclou el concepte 'independència'.

Mireia Ingla

ERC ha parlat sempre d'un pregunta però també volíem que es preguntés sobre la independència i això es recull.


El PP ha afirmat que no és admissible que un grup de ciutadans pugui imposar a un altre que deixin de ser espanyols. El president local, Jordi Carreras, diu que ni té sentit la pregunta ni que es faci la consulta.

Jordi Carreras

No és admissible que un grup de ciutadans pugui imposar als altres deixar de ser espanyols. La pregunta no té sentit, la consulta és il·legal i injusta.


ICV-EUiA veu amb bons ulls la pregunta i la data, a l'espera del vistiplau definitiu dels òrgans de la coalició. El portaveu municipal, Joan Calderon, assegura que es tracta d'un primer pas per trencar amb l'Espanya de les autonomies.

Joan Calderon

És una pregunta àmplia i inclusiva que permet votar 'sí' a la gent que vol trencar amb l'statu quo.


El diputat santcugatenc de C's José María Espejo no ha entrat a valorar la pregunta donat que 'ja ha topat amb l'oposició del govern espanyol'. Espejo ha assegurat que la consulta no es farà perquè és una il·legalitat.

José María Espejo

Fer una consulta al marge de la llei és impossible en un estat de dret. No es farà, el govern espanyol ja ha dit que no.


A l'espera de la celebració del consell nacional del partit i la propera reunió del comitè local, el PSC ha preferit no expressar el seu posicionament sobre la pregunta. A títol personal, el portaveu municipal, Ferran Villaseñor, ha advertit que caldrà veure què diu la Llei catalana de consultes sobre la pregunta proposada.

Ferran Villaseñor

Donem suport al dret a decidir a través d'un pacte amb aquells amb qui es poden pactar aquestes coses. Caldria veure si la llei de consultes catalana permet això.


També a l'espera que l'assemblea de militants hi doni el vistiplau, la CUP ha destacat alguns aspectes positius de la pregunta com el fet que ja hi hagi data per a la consulta i que hi hagi un acord ampli pel dret a decidir. El regidor de la CUP Ignasi Bea ha advertit que caldrà desobeir la legalitat espanyola per decidir el futur de Catalunya.

Ignasi Bea

Cal deixar clar que s'haurà de desobeir la legalitat. Espanya ha demostrat que és impossible cap mena de diàleg.


En la seva compareixença, Mas ha considerat que amb aquest acord, tothom qui vulgui votar un canvi d'estatus polític per a Catalunya ho podrà fer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.