Aprovats definitivament els pressupostos de l'any vinent


Temes relacionats

Els pressupostos municipals de 2014 creixeran en ordinari i inversió ( 8/oct/13)

El rebut de l'IBI s'encarirà un 1'9% de mitjana l'any vinent ( 8/oct/13)


  • Comparteix:

L'aprovació definitiva s'ha fet al ple d'aquest dilluns

L'aprovació definitiva s'ha fet al ple d'aquest dilluns

Vistiplau final del ple al pressupost ordinari de l'any vinent, que creixerà un 8'5%, i a les ordenances fiscals, que recullen un increment del rebut de l'IBI de l'1'9% de mitjana. Una de les al·legacions acceptades és la proposta de la CUP d'augmentar fins al 100% la bonificació de la taxa d'obertura d'establiments comercials a persones que estan a l'atur. Els pressupostos han tingut els vots favorables de l'equip de govern i els contraris de l'oposició. Les ordenances han rebut votacions diferenciades segons els punts.

Després de dos anys amb descensos en els pressupostos, l'ordinari del 2014 pujarà un 8'5%, en passar de 88'1 a 95'6 milions d'euros. Bona part d'aquest punt d'inflexió es deu a la millora en les plusvàlues. L'augment de les inversions arriba al 8'9% respecte aquest any amb 22 milions d'euros.

Pel que fa a les ordenances, el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) s'encarirà de mitjana un 1'9% l'any vinent, en consonància amb la previsió de l'augment de l'IPC. Una de les al·legacions acceptades és la demanda de la CUP d'augmentar fins al 100% la bonificació de la taxa d'obertura d'establiments comercials a aturats, ja que fins ara es previa el 90% de bonificació per a qualsevol ciutadà.

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha parlat de les al·legacions rebudes a les ordenances.

Carles Brugarolas

De les 52 al·legacions a les ordenances fiscals, només n'hi havia 18 d'estimables i n'hem aprovat un 28%.


PP
En ordenances, el PP critica que se'ls hagin desestimat les al·legacions per motius polítics o per dificultats en aplicar-les. En l'IBI, els populars han vist rebutjada la demanda de reduir el tipus impositiu al mínim possible, el que hauria comportat deixar de recaptar més de dos milions d'euros, segons el regidor Álvaro Benejam.

Álvaro Benejam

Si els 2'2 milions no es poden assumir de cop, es pot fer de forma gradual. La gent no pot pagar més IBI.


Tampoc no han reeixit ni l'eliminació de la taxa de clavegueram ni la bonificació de fins al 90% de la quota de l'IBI per a persones vídues i famílies nombroses, monoparentals o amb persones al seu càrrec.

Pel que fa als pressupostos, els populars han criticat l'increment de la despesa en la partida de participació en més d'un 50% i la reducció de les partides de lliure disposició per als districtes. Una altra de les crítiques ha estat la partida econòmica de comunicació de l'Ajuntament i la quota pagada per formar part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), de la qual dubten de la seva legalitat.

PSC
El PSC ha lamentat que no s'hagin acceptat les esmenes a les ordenances fiscals. En aquest sentit, els socialistes han vist com no ha tirat endavant treure de l'IBI la part del pagament de recollida d'escombraries ara inclosa, ni altres bonificacions proposades.

Sobre el pressupost, el PSC ha demanat que es treballi per repensar l'empresa municipal d'habitatge Promusa i que l'OAMCIC acumuli el màxim de tasques de comunicació externalitzades.

El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha resumit algunes de les propostes socialistes.

Ferran Villaseñor

Volem una reducció en temes de campanyes i racionalitzar perquè dupliquem l'activitat gerencial i de cartipàs.


El PSC ha criticat l'equip de govern per no impulsar la tarifació social en els preus públics.

ICV-EUiA
ICV-EUiA ha lamentat que el govern local no hagi mantingut el tipus impositiu de l'IBI per tenir més ingressos per a política social i blindar competències davant de possibles pèrdues de competències locals per falta de finançament davant de la propera reforma del món local.

El portaveu d'EUiA, Joan Calderon, també ha lamentat la política de promoció de l'ocupació de l'equip de govern.

Joan Calderon

Els elogio la promoció econòmica en emprenedoria però cal apostar per l'ocupació i el reciclatge.


Els ecosocialistes han tornat a carregar contra l'equip de govern per la manca de tarifació social en els preus públics.

CUP
En ordenances, la CUP ha lamentat que no s'hagi mantingut el tipus impositiu de l'IBI per a les persones amb rendes més altes per haver aconseguit uns dos milions d'euros de més. Això hauria permès, segons els independentistes, fer més despesa social per a col·lectius necessitats.

Pel que fa als pressupostos, la CUP assegura que és difícil criticar uns comptes amb més despesa, però lamenta que s'hagin consolidat retallades i ajustos. En paral·lel, ha lamentat despeses relacionades amb un model de ciutat 'car' i n'ha posat com a exemple el cost de manteniment de zones verdes i de la recollida d'escombraries.

El regidor de la CUP Ignasi Bea adverteix d'un model de ciutat difícilment sostenible.

Ignasi Bea

Es pot voler mantenir el nivell de ciutat, no apujar la pressió fiscal i mantenir el cartipàs, però no és possible tot a la vegada.


Una altra de les crítiques de la CUP és 'el sobredimensionament' del cartipàs i les transferències als partits amb presència municipal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.