El ple rebutja les reformes del ministeri de Justícia per eliminar els jutjats de pau


Temes relacionats

CiU alerta en una moció que el ministeri de Justícia vol eliminar el jutjat de pau (14/gen/14)


  • Comparteix:

El jutjat de pau de Sant Cugat està ubicat a l'edifici de l'antic ajuntament / Foto: Google

El jutjat de pau de Sant Cugat està ubicat a l'edifici de l'antic ajuntament / Foto: Google

Tots els grups municipals excepte el PP demanen a l'Estat espanyol que tiri enrere la modificació de la Llei de Demarcació i Planta Judicial, la Llei Orgànica del Poder Judicial i l'avantprojecte de Llei de reforma integral dels Registres. Amb aquest text, Sant Cugat es posiciona a favor de mantenir la justícia de proximitat i de no tancar els Jutjats de Pau ni els registres civils.

La moció insta el govern espanyol a retirar les reformes de la Llei de Demarcació i Planta Judicial i la Llei Orgànica del Poder Judicial, que eliminen més de 40 partits judicials i els prop de 900 jutjats de pau que hi ha a Catalunya, un dels quals està a Sant Cugat. A més, s'oposa a l'avantprojecte de Llei de reforma integral dels Registres, segons la qual la ciutat es quedaria sense els dos registres de la propietat i els santcugatencs haurien de fer tots els tràmits a Barcelona.

El tinent d'alcalde de Governació, Francesc Carol, ha expressat que les taxes que surten d'aquest avantprojecte de llei afecten directament la classe mitjana.

Francesc Carol

Instem el govern de l'Estat espanyol reclamar la transferència a la Generalitat les competències en justícia. Sobretot, exigir a l'Estat espanyol el manteniment del Jutjat de Pau, Registre Civil i Registres de la Propietat.


El text alerta que la ràtio de jutges per cada 100 habitants és inferior a l'Estat espanyol que la mitjana europea però que les reformes del ministeri espanyol de Justícia no fan cap referència a aquest fet. També subratlla que l'administració judicial està cada vegada més lluny de la ciutadania i és més car accedir-hi. Per això, demana que es mantinguin el Jutjat de Pau i els dos registres de la propietat a Sant Cugat, que considera serveis de proximitat als quals no s'ha de renunciar.

De la seva banda, el portaveu del PP, Jordi Carreras, ha coincidit a dir que cal millorar l'administració de la justícia, però ha destacat que és 'infantil' pensar que els governants vulguin posar les coses difícils als ciutadans.

Jordi Carreras

Un pot estar en desacord amb els governants però pensar que els governants el que volen és fer-li la vida complicada als ciutadans és infantil.


La resta dels partits que han donat suport al text han coincidit a defensar la justícia local sense el tancament de cap organisme. El PSC ha remarcat que no només són els ciutadans els qui tenen necessitat de justícia de proximitat, sinó també les empreses. ICV-EUiA que aquesta mesura vol dificultar al vida als ciutadans amb la construcció de macrociutats de la justícia. La CUP ha dit que és un atac directe a les competències de l'Estatut i que vol allunyar el ciutadà de la justícia i, amb això, de la democràcia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.